Hlavní obsah

Na lanovku ve skiareálu Buková hora spadl strom, horská služba lyžaře spouštěla po laně

Skiresort Buková hora.Video: www.skibukovka.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Na lanovou dráhu ve skiareálu Buková hora na Orlickoústecku spadl strom. Na lanovce uvízli lyžaři, horská služba je spustila na zem.

Článek

Na lanovou dráhu ve skicentru Buková hora na Orlickoústecku spadl ve čtvrtek po poledni strom. Na sedačkové lanovce uvázlo kolem sedmi desítek lyžařů. Sedačky lanovky jsou vyhřívané.

Hasiči a horská služba lyžaře evakuovali, na místo dorazily i dva vrtulníky. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. K žádným zraněním nedošlo.

„Hasiči musí nahoru vylézt, slanit s evakuovanou osobou dolů, a zase zpátky pro další osoby," řekla Horáková. Jednotky hasičů se rozdělily na úseky.

Podle webové kamery z areálu stojí čtyřsedačková lanovka na Červené vodě, která podle stránek areálu měří 1688 metrů a areál o ní píše jako o nejrychlejší a nejdelší lanové dráze Orlických hor.

Podle informací ČTK se zlomený strom o lanovku opřel. Lanovka není vážně poškozená, ale její zprovoznění potrvá, nejspíš nepojede ani v pátek.

Hasiči Pardubického kraje na twitteru uvedli, že obsluha lanovky odřezávala strom a neúspěšně se pokusila dostat lana zpět, aby mohla lyžaře nouzově svézt dolů. Lana se jim nepodařilo nahodit.

Normy nařizují, že lidé by měli být evakuováni do dvou hodin od zastavení lanovky, řekl náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar

Ve skiareálu byly v době nehody tři stupně Celsia a vál severozápadní vítr rychlostí téměř 15 kilometrů v hodině.

Reklama

Doporučované