Hlavní obsah

Na letiště Kbely dorazil speciál s tělem české vojačky zesnulé v Egyptě

Přílet vojenského speciálu s ostatky rotmistryně Michaely Tiché.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Rotmistryně Michaela Tichá zemřela ve čtvrtek při pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Důvodem byla technická závada na stroji.

Článek

Na vojenském letišti v Praze Kbely přistálo letadlo s ostatky rotmistryně Michaely Tiché. Zemřela ve čtvrtek na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil. Nad letiště stroj doprovodily stíhací letouny české armády Gripen. Následovalo za účasti rodiny a nejvyšších představitelů armády či ministerstva obrany pietní vynesení rakve. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) již rozhodl o povýšení Tiché in memoriam do hodnosti štábní praporčice.

Tichá zemřela v troskách vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Zřítil se nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody. Podle MFO zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu. Při nehodě zemřelo šest dalších vojáků, pět Američanů a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění.

Tichá se narodila v roce 1993, na Sinaji byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády. Do armády podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nastoupila v roce 2017, v Egyptě byla na své první zahraniční misi. Před odletem na misi sloužila právě na 24. základně dopravního letectva Kbely ve štábu letky.

V současné době působí v operaci MFO Sinaj podle armádního webu příslušníci ozbrojených sil 13 zemí. Mezi hlavní úkoly MFO patří provoz kontrolních míst, hlídková a pozorovatelská činnost podél hranic Egypta a Izraele a na území Sinaje a zajištění volné plavby přes Tiranskou úžinu.

Česká armáda má na Sinaji leteckou jednotku, která má za úkol s letounem CASA monitorovat situaci v prostoru operace společně s mezinárodními pozorovateli a zajišťovat přepravu osob a materiálu ve prospěch mise MFO. Působí v ní 15 vojáků.

Česká a československá armáda od roku 1989 v zahraničních misích přišla o 30 vojáků, uvádí armádní web. Tichá je první vojákyní české armády, která při plnění zahraničních úkolů zemřela.

Reklama

Související témata:

Doporučované