Hlavní obsah

Na letišti v Dauhá se našlo novorozeně. Ženy byly donuceny k prohlídce

Foto: Profimedia.cz

Cestující na mezinárodním letišti Hamad v Dauhá.

Reklama

Austrálie žádá reakci Kataru poté, co zaměstnanci letiště Hamad přinutili 13 Australanek a neznámý počet dalších žen k nezvyklé gynekologické prohlídce. Vyšetření proběhlo kvůli novorozenci, kterého nalezli na toaletách.

Článek

Kim Millsová se vracela z Itálie, kde navštívila svou dceru a novorozené vnouče. Na zpáteční let si zarezervovala business třídu u aerolinky Qatar Airways. Dříve se totiž dočetla, že letecké společnosti často ruší lety pasažérům „horší“ ekonomické třídy. Stala se pasažérkou letu QR908, který letěl 2. října z Dauhá do Sydney.

Do letadla nastoupila jako jedna z prvních, převlékla se do pyžama a usnula, aby jí let utekl co nejrychleji. „Asi o tři hodiny později mě probudil stevard s tím, že si mám vzít pas a opustit letadlo. Řekl mi, že se mnou chce mluvit policie. Ani jsem se nestihla převléknout, šla jsem ven a ukázala jim svůj pas. Řekli mi, že to nestačí a že musím jít s nimi.“

„Byla jsem naprosto vystrašená,“ vypráví Millsová pro deník The Guardian. „Snažila jsem se zjistit, co se děje, ale říkali, že to zjistím až potom.“

Spolu s ostatními ženami ji úředníci provedli útrobami mezinárodního letiště Hamad k temnému parkovišti, kde na ně čekaly tři sanitky. „Viděla jsem nějaké lidi oblečené v chirurgické výstroji, tak jsem si myslela, že to nějak souvisí s koronavirem. Za jiných okolností bych asi rozpoutala velký rozruch, ale v tu chvíli jsem si říkala, že nás asi otestují. Nejprve ženy, pak muže,“ popisuje Millsová.

„Řekli mi, abych nastoupila do sanitky, když jeden z úředníků zavelel, že mě prohlížet nemusí. V tu chvíli z auta vystoupila značně rozrušená dívka, která plakala. Snažila jsem se ji utěšit a zjistit, co se děje. Řekla mi, že v jedné z letištních toalet našli dítě a prohlíží teď všechny ženy, aby zjistili, jestli některá z nich právě neporodila.“

„Pravděpodobně mě neprohlédli, protože mám šedivé vlasy a je mi šedesát let. Asi si uvědomili, že jsem to nemohla být já,“ dodává. Ostatní ženy neměly takové štěstí. Australská zpravodajská stanice ABC hovořila o traumatickém zážitku se dvěma dalšími pasažérkami. O svých zkušenostech vypovídaly pod příslibem anonymity.

„Nikdo nemluvil pořádně anglicky, ani nám neřekli, co se děje,“ popsala jedna z žen. „Jedna z cestujících, která seděla poblíž mě, musela v letadle nechat spící dítě. Odvedli také zrakově postiženou starší paní.“ Podle ABC nyní zvažuje právní kroky. „Pokud by dalších dvanáct žen přišlo s hromadnou žalobou, určitě bych se přidala,“ dodává.

Druhá z žen popsala šokující zážitek ze sanitky, kde ji uzamkli spolu s ošetřovatelkou. „Nic mi nevysvětlila. Řekla, že si musím stáhnout kalhoty, aby mi prohlédla vagínu. Odpověděla jsem jí, že to neudělám, a ona jen stále opakovala, že ji musí vidět.“ Žena pro ABC uvedla, že ji ošetřovatelka nakonec přinutila se svléknout a gynekologicky ji vyšetřila. „Hrozně jsem se bála, nevěděla jsem, co se bude dít.“

Zaměstnanci letiště poté podrobili značně vyděšené ženy výslechu ohledně jejich letových informací a odvedli je zpět na palubu. „Když se vrátily, mnoho z nich bylo naštvaných. Jedna dokonce brečela,“ uvedl jeden z cestujících.

Podle Millsové byla jednáním letiště pobouřena i posádka letadla. „Hlavní stevard vyjádřil jménem kapitána i celé posádky omluvu,“ uvedla Millsová. Cestující dostali šanci probrat traumatický zážitek až v Sydney, kde čekali dalších 90 minut na transfer k terminálu. Jedna z žen shromáždila kontakty na všechny cestující a případ oznámila australské federální policii.

Celkový počet žen podrobených vyšetření a jejich národnosti dosud nebyly zveřejněny. V Kataru je mimomanželský sex nezákonný. Zdravotníci musí ohlašovat případy, kdy se svobodná matka rozhodne pro porod mimo zdravotnické zařízení. Otázka, zda cizinky cestující přes letiště v Dauhá podléhají stejným zákonům, však zůstává podle mnohých expertů nejasná. Matka nalezeného novorozence přitom stále nebyla nalezena.

Případ značně pobouřil australské úřady. „Jde o velmi, velmi znepokojující a urážlivou událost,“ uvedla australská ministryně zahraničí Marise Payneová. „V životě jsem o ničem podobném neslyšela, jde o mimořádný incident. Katarským úřadům jsme dali jasně najevo svůj názor,“ prohlásila ministryně.

Katarské úřady se k incidentu zatím nevyjádřily. „Zdravotníci kontaktovali úředníky, aby vyjádřili znepokojení nad zdravotním stavem matky nalezeného novorozence. Jednotlivci, kteří měli přístup do dané části letiště, proto byli požádáni o spolupráci,“ reagovala na závažná obvinění tisková mluvčí mezinárodního letiště.

Payneová nyní požaduje, aby katarské úřady dokončily vyšetřování události koncem tohoto týdne. První stížnost přitom podala už 6. října. V dřívějším prohlášení označilo australské ministerstvo zahraničí incident jako „urážlivý, hrubě nevhodný a nad rámec okolností, za nichž mohly ženy dát svobodný a informovaný souhlas“. Ženy se momentálně nachází v australských karanténních hotelech, kde jim byla podle Payneové nabídnuta psychologická pomoc.

Reklama

Doporučované