Hlavní obsah

Na letišti v Ruzyni je místnost, která už dávno neměla být prázdná. Policie o ní odmítá mluvit

Na letišti v Ruzyni je místnost, která už dávno neměla být prázdná.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na letišti se staví bezpečnostní systém, který dokáže podle fotografie najít v davu hledaného.

Článek

Na pražském Letišti Václava Havla stát už tři roky řeší v Česku unikátní počítačový systém detekce obličejů, jenž má být významnou součástí bezpečnostního systému země.

Pro představu: jde o systém, který by například mohla policie uvést do činnosti v takových případech, jako byl nedávný zásah proti skupině Nizozemců, již v Praze napadli číšníka a poté se pokusili odletět z Česka (policie je však dopadla standardními prostředky).

O nákupu systému, do něhož mohou bezpečnostní složky státu na dálku poslat fotografii hledaného a kamery s počítači ho dokážou nalézt mezi tisíci lidí na letišti, rozhodla Sobotkova vláda už v roce 2015.

Smlouva s dodavatelem byla podepsána loni v červnu a podle dokumentu, který byl letos v dubnu zveřejněn v registru smluv, měl být systém na letišti kompletně hotov loni v listopadu.

V dokumentu se hovoří o ceně přes 85 milionů korun včetně DPH, avšak stále není kompletně připraven, ještě tento rok v únoru stát ke smlouvě podepisoval dodatky.

Speciální kamery už byly nakoupeny a na letišti jsou od letošního ledna, jak však potvrdili Seznamu pod zárukou anonymity zaměstnanci letiště včetně policistů, systém zatím nefunguje tak, jak by měl a na vyhledávání nebezpečných či hledaných lidí se nepoužívá.

O tom, proč systém stále není ještě zcela funkční, se nikomu nechce příliš mluvit.

Policie, která ho má na starosti, oficiálně říká, že systém je zatím v pilotním provozu.

Seznam tři dny žádal Policejní prezidium o rozhovor, aby sdělilo, v jakém stavu systém detekce obličejů nyní je či zda už byl někdy v akci použit.

Rozhovor byl původně přislíben, ale nakonec odmítnut.

„Domluvili jsme se tak s nadřízenými. Máme pro to své důvody,“ řekla mluvčí Policie ČR Ivana Nguyenová bez bližších podrobností, jaké důvody k mlčení její nadřízení mají.

Nové kamery na letišti skutečně jsou. Jenže podle pracovníků letiště, kteří si z obav o práci přáli zůstat v anonymitě, zcela chybí operační středisko, ze kterého má být systém řízen. Zdroje z letiště poskytly Seznamu dokonce i fotografie místnosti, kde má operační středisko vzniknout.

Je prázdná.

Že je fotografie autentická, dosvědčují metadata snímků obsahující GPS souřadnice. Ty ukazují přímo na místo v hlavní letištní budově, kde je zmíněná prázdná policejní služebna.

Jedním z důvodů, proč podle zdrojů Seznamu systém nemůže fungovat, je i to, že policie zatím nemá potřebné lidi, kteří by s detekcí obličejů pracovali. U počítačů prostě nemá kdo sedět.

Reklama

Související témata:

Doporučované