Hlavní obsah

Na literární rezidence přijede do Česka letos 20 tvůrců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zahraniční bohemisté, překladatelé českých děl i čeští spisovatelé se i přes pandemii účastní rezidenčních pobytů v Praze, Brně a Broumově.

Článek

Organizuje je České literární centrum, které spadá pod Moravskou zemskou knihovnu. Do konce letošního roku se rezidencí zúčastní dvacítka autorů.

V Praze mohou tvůrci využívat rezidenční byt po Jaroslavu Foglarovi. Broumovské rezidence jsou v Literárním domku v tamním klášteře a v Brně je k dispozici byt v centru. V pražském Foglarově bytě je v únoru Cristian Cámara Outes, španělský literární vědec a překladatel, který chce pracovat na překladu filozofických próz Ladislava Klímy.

V březnu jej vystřídá Tihana Hamovičová, bohemistka a překladatelka z Bělehradu, v dubnu překladatelka Theresa Claubergová. Květen bude patřit Joanně Goszczyńské, polské bohemistce a překladatelce, aktuálně pracující jak na monografii věnované modernismu a dílu Vladislava Vančury, Josefa Čapka, Ladislava Klímy, Jakuba Demla a Richarda Weinera, tak na překladu Cesty do zaslíbené země Ladislava Fukse.

Od poloviny března do poloviny dubna bude v Brně pobývat saská autorka Heike Geisslerová. V dubnu do Brna přijede Jurga Ralyteová, litevská bohemistka a překladatelka, která se během rezidenčního pobytu ponoří do překladu Žítkovských bohyní Kateřiny Tučkové. V květnu přijede Ghjas Múslí (Ghias Mousli), syrský lékař, absolvent Univerzity Karlovy, od roku 1990 překladatel české a slovenské literatury do arabštiny. Na tvůrčí rezidenci bude hledat vhodné knihy současných autorů ke svým dalším překladům a zpracovávat téma roku 1989 v Československu.

V červnu zavítá do Brna polský bohemista Andrzej S. Jagodziński, překladatel české a slovenské literatury, publicista, novinář a diplomat, který tam hodlá pracovat na další knize Josefa Škvoreckého a na překladu Havlovy biografie od Michaela Žantovského.

V Broumově na jaře stráví tvůrčí pobyty tři čeští autoři. Miloš Doležal, básník, dokumentarista, badatel a editor, by tam v březnu chtěl pracovat na básnickém souboru Čechy krásnéé, Čechy méé a také dokončit text týkající se jedné dějinné etapy Broumovska. V Literárním domku jej v dubnu vystřídá ilustrátorka a spisovatelka Lucie Lučanská a v květnu Přemysl Krejčík, spisovatel a literární publicista.

Zájemci o rezidenční pobyt v Broumově v červnu, červenci a srpnu se mohou hlásit do 21. února, zájemci o rezidenční pobyty v Praze, Brně nebo Broumově pro období září, říjen a listopad se mohou hlásit do 31. března.

Ministerstvo kultury usilovalo podle zahraničních vzorů o vznik literárního centra od roku 2010; požadovaly jej také různé oborové organizace a spolky. Funguje od roku 2017, přestože sídlí v Praze, spadá pod Moravskou zemskou knihovnu. Má za cíl soustavnou a systematickou propagaci české literatury a knižní kultury.

Reklama

Doporučované