Hlavní obsah

Na moře do konce roku? Velké výletní lodě si ještě počkají

Foto: Pixabay

Velké výletní lodě se už od března na moře nepodívaly.

Reklama

Ztráty několik miliard dolarů, rezivějící plavidla a další nejisté měsíce strávené v přístavech. Covid-19 připoutal velké výletní lodě ke břehům minimálně do konce roku. Převládají obavy ze šíření nákazy koronavirem na palubě.

Článek

Americké výletní lodě byly připravené opět od 1. prosince vyplout na moře. Kvůli dalšímu nárůstu případů nákazy koronavirem jim to však Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zatrhlo. Minimálně do konce roku turisty nesvezou.

Národní institut Spojených států pro veřejné zdraví uvedl, že kvůli druhé vlně koronaviru nemusí být plavby v blízké době bezpečné. CDC tak v pátek ohlásilo nový rámec, který zrušil možnost plavby velkých plavidel do amerických přístavů a z nich.

„Nedávná ohniska na výletních lodích v zámoří poskytují důkazy o tom, že cestování výletními loděmi usnadňuje a zesiluje přenos covidu-19, i když lodě plují s menším počtem cestujících. Pravděpodobně by se tato nákaza rozšířila do dalších míst USA, pokud by přeprava cestujících pokračovala,“ stojí v prohlášení CDC.

Vyjádření CDC potvrzuje i případ z letošního února, kdy se na lodi Diamond Princess nakazilo více než 350 lidí. Když počet nakažených eskaloval, přes 3 700 cestujících muselo zůstat v karanténě v jokohamském přístavu.

„Naši členové jsou stoprocentně odhodlaní chránit zdraví našich hostů, posádky a oblastí, které obsluhujeme, a jsou připraveni zavádět opatření vycházející z nejnovějších vědeckých a lékařských poznatků,“ uvedla mezinárodní asociace Cruise Lines, která má na starosti výletní lodě.

Už v březnu se kvůli pandemii covidu-19 plavby v podstatě zastavily. Lodě tak vyčkávaly zakotvené v přístavech na to, až pandemie pomine a budou moci znovu vyrazit na širé moře i s posádkou.

Skupina Cruise Lines, vydala v pondělí prohlášení, v němž se zavázala úzce spolupracovat s CDC, aby se plavby obnovily co nejdříve. Společnosti provozující velké výletní lodě totiž sčítají astronomické ztráty.

Plavební společnost Royal Caribbean za třetí čtvrtletí přišla o 1,2 miliardy dolarů. Další gigant Carnival Cruise oznámil čtvrtletní ztrátu ve výši téměř 3 miliard dolarů. Ale ani kdyby se turisté brzy nahrnuli na paluby, k čemuž letos už zřejmě nedojde, jejich ztrátu by to nesmazalo.

Mezi postižené společnosti patří společnost Carnival Corporation, Royal Caribbean Group, která vlastní největší loď světa Harmony of the Seas, firmy Celebrity Cruises, Princess Cruises a mnoho dalších.

Místo toho, aby plavidla těchto firem podnikala zámořské cesty, zůstávala zakotvená u pobřeží. Neznamenalo to však jen problém finanční, ale i technický, neboť loď bez delšího pohybu začíná rezivět.

Reklama

Doporučované