Hlavní obsah

Na několika místech v Česku dnes mrzlo, padly teplotní rekordy

Ilustrační foto.

Reklama

Na několik místech v Česku v noci na dnešek slabě mrzlo, někde padly i teplotní rekordy.

Článek

Například na Jizerce-rašeliništi u Kořenova na Jablonecku meteorologové ráno naměřili půl stupně pod nulou, přičemž dosavadní nejnižší hodnota pro tento den činila půl stupně nad nulou z roku 2013. Nový rekord má i Rokytská slať na Šumavě, kde teplota klesla na minus 0,2 stupně. Stejný mráz byl i na dalších šumavských stanicích Kvilda-Perla a Březník. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Kvildě-Perle a Březníku dosavadní rekordy ale překonány nebyly. Na Kvildě byl 21. července dosud největší mráz v roce 1996, teploměr tam tehdy ukázal minus sedm stupňů. Na Březníku to bylo minus 0,5 stupně v roce 2002. Na Rokytské slati dnešní teplota pokořila osm let starý rekord o dvě desetiny.

Poměrně chladno bylo podle meteorologů v zemi i v úterý ráno, nicméně na Jizerce bylo o dva stupně tepleji než dnes ráno. Meteorologové v úterý avizovali, že v noci na dnešek mohou být v údolích daleko nižší teploty a některé mrazové kotliny dostojí svému jménu a teploty tam spadnou i pod nulu. Dosud nejnižší červencová teplota v Česku je z 20. července 1996, kdy stanice Kvilda- Perla zaznamenala teplotu minus 7,6 stupně, doplnil ČHMÚ.

Přes den budou teploty v Česku daleko vyšší, podle předpovědi vystoupají na 20 až 24 stupňů a na jihu Moravy až k 26 stupňům. Obdobné horko má být přes den i ve čtvrtek a o víkendu by mohly teploty místy opět překročit tropickou třicítku.

Reklama

Doporučované