Hlavní obsah

Na nových chytrých zastávkách v Brně si mohou lidé nabít i telefon

Foto: město Brno

Takto budou vypadat zastávky, kde bude i dotyková obrazovka, kde mohou lidé zjistit, jestli tramvaj nemá zpoždění a podobně.

Reklama

Dvě chytré zastávky postaví v centru Brna. Lidé si v nich budou moci nabít telefon nebo se na dotykových obrazovkách podívat, zda nejsou na trati nějaké výluky. V provozu budou od příštího týdne, kdy skončí letní výluky na tratích.

Článek

Nabít telefon si lidé mohou na nových chytrých zastávkách v Brně. Budou to celkem dvě zastávky na Moravském náměstí, jedna v každém směru. Navíc bude na zastávkách dotyková obrazovka, kde mohou lidé zjistit, jestli tramvaj nemá zpoždění a podobně.

Zastávky zde vzniknou v rámci oprav ulice Milady Horákové, kde tento týden končí letní opravy a výluka na trati tramvají. „U Moravského náměstí končí tento týden opravy. Zastávky by měly být plně v provozu od příštího týdne,” sdělila mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová. Stanicí projíždějí linky 3, 5, 9 a 67 a jedná se o důležitý dopravní uzel.

Kromě USB kabelů na nabíjení telefonů bude na zastávce dotyková obrazovka. Na té mohou cestující zjistit možnosti přestupů, počasí nebo i kulturní tipy. Součástí zastávky bude i detektor polétavého prachu, který dokáže zobrazit údaje o dané lokalitě. „Vedle informací o aktuálních odjezdech vozidel bude zastávka zobrazovat textové a grafické informace o aktuálních změnách v dopravě zadaných dispečinkem,” popsala Doležalová.

Každá z těchto novinek stojí 490 tisíc korun. „Je to pro nás pilotní projekt a uvidíme, jak se osvědčí a co lidé upotřebí. Podle zkušeností bychom chtěli udělat i novou zastávku na Plotní, až bude hotová trať do Komárova,” řekl ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Od příštího týdne skončí i ostatní letní výluky tramvají. Plně se opět začne využívat uzel Česká a trať přes náměstí Svobody. „Pokračovat budou pouze ty výluky, kde stavbu neřídíme my. Roční oprava Valchařské skončí na konci září, do Komárova se začne jezdit znovu až v roce 2020 a na náměstí Míru příští rok,” řekl provozní ředitel Jan Seitl.

Intervaly mezi spoji budou navíc kratší. V polovině října také začne výluka v Zábrdovické ulici. Nebude tedy možné jezdit po mostě přes Svitavu do Židenic. Výluka potrvá rok.

Reklama

Doporučované