Hlavní obsah

Rezidentní parkování v Brně má problém. Město stále nevysoutěžilo dodavatele speciálních kamer na kontrolu řidičů

Foto: ČTK, ČTK

Rozjezd důležité dopravní akce však brzdí problémy. Radní v úterý už podruhé odsunuli podpis smlouvy s firmou, která má historické centrum osadit patnácti speciálními kamerami. Ty budou snímat registrační značky aut a ohlídají, jestli daný řidič nevjel do centra neoprávněně.

Reklama

Brněnští radní ani po úterním jednání netuší, jaké kamery budou hlídat parkující řidiče. Je to důležitá součást nového systému rezidentního parkování, které v historickém centru startuje už za tři týdny.

Článek

Má to být razantní změna pro řidiče aut v Brně. Ti, kteří nebydlí nebo nepodnikají v historickém centru města, už v tamních ulicích od prvního září nezaparkují. Musejí jim stačit parkovací domy v okolí. Je to první etapa rezidentního parkování v Brně. Jeden z klíčových projektů současné koalice má usnadnit místním parkování.

Rozjezd důležité dopravní akce však brzdí problémy. Radní v úterý už podruhé odsunuli podpis smlouvy s firmou, která má historické centrum osadit patnácti speciálními kamerami. Ty budou snímat registrační značky aut a ohlídají, jestli daný řidič nevjel do centra neoprávněně.

Podle informací Seznamu se do výběrového řízení přihlásila jediná firma. Zakázku za 30 milionů korun měla získat bosonožská společnost Veselý dopravní signalizace, ta ale zároveň zpracovávala projektovou dokumentaci. Není to nezákonná situace, ale vzbuzuje pochybnosti i mezi koaličními politiky. „Máme k tomu spoustu dotazů. Uvidíme, co s tím, jestli se shodneme, zda je zakázka takto dokončitelná, nebo ji bude třeba úplně zrušit a vypsat znovu. Je to hodně zvláštní situace,” uvedl primátorův náměstek Matěj Hollan.

Ten dříve jako náměstek pro dopravu systém rezidentního parkování pomáhal chystat, ale po sporech uvnitř koalice o tuto gesci přišel. Zavádění rezidentního parkování má nyní na starosti náměstek pro dopravu Richard Mrázek z hnutí ANO. V tomto týdnu je na dovolené.

Podle zakázky má vítězná firma na osázení centra kamerami čas jeden měsíc. Speciální kamery tak prvního září k dispozici nebudou.

Primátor Petr Vokřál zdůraznil, že počáteční absence kamer start systému neohrozí. „Že projektovou dokumentaci zpracovala firma, která pak vyhrála výběrové řízení, není právní vada. Spíš se zabýváme otázkou, že se zúčastnila jediná společnost. Nejsme si jistí, jestli je správný výběr z jediné přihlášené firmy,” sdělil.

Také proto radní žádají právní posouzení. „Nechceme udělat chybu tak, aby start rezidentního parkování byl spojený s nahořklou chutí z nějakého výběrového řízení, které by mělo vadit. Nevylučuji, že si ho zopakujeme,” dodal primátor.

Rezidentní parkování patří mezi klíčová témata před komunálními volbami. Část veřejnosti i politiků systém kritizuje. „Tahle nová informace jen symbolizuje, že je nový projekt nedotažený. Koalice jej honí na poslední chvíli. Měli dodavatele vybírat dříve,” namítla Markéta Vaňková. Za občanské demokraty kandiduje jako brněnská jednička v komunálních volbách.

Radní vyhlásili výběrové řízení na konci června. Firmy měly na přihlášení přibližně měsíc. „Je to další doklad zbrklého jednání radnice. První etapa rezidentního parkování fakticky znamená zákaz vjezdu do centra. To si žádá složitější technickou stránku ohledně kontroly řidičů. Podle nás vůbec nebyla potřeba. Každopádně se ukazuje, že každý náročnější projekt je pro současnou koalici neřešitelný problém,” kritizoval bývalý náměstek pro dopravu Robert Kotzian. Ve volbách kandiduje za spolek Brno+.

Koaliční politici přiznávají, že termíny pro zavedení projektu byly napjaté, přesto odmítají výraznější komplikace. „První etapu odstartujeme bez ohledu na to, jestli kamery budou, nebo ne. Jde jen o ten nástroj. Pokud bychom měli kamery, už by byla kontrola řidičů automatizovanější. Systém s kamerami bude. Je jen otázka, jak rychle se nám podaří zavést,” řekl Vokřál.

Auta tak v září nejspíš budou dál kontrolovat strážníci. Zatímco dnes hlídají řidiče díky jejich parkovacím kartám a lístkům za skly aut, v přechodné době budou nejspíš značky kontrolovat jejich zadáváním do databáze.

Rezidentní parkování startuje v historickém centru prvního září, přilehlé části se přidají prvního listopadu.

Reklama

Doporučované