Hlavní obsah

Na olympijské stupně vítězů se dostal i Mao Ce-tung. Číně hrozí trest

Foto: Profimedia.cz

Pao Šan-ťü, Čung Tchien-š' a odznáčkový Mao Ce-tung na stupních vítězů.

Reklama

MOV čeká vyšetřování dalšího porušení článku 50 Olympijské charty. Čínské vítězky v dráhové cyklistice si úbor na slavnostní ceremoniál dozdobily odznaky s hlavou Mao Ce-tunga.

Článek

Čínské zlaté medailistky Pao Šan-ťü a Čung Tchien-š', respektive Čínský olympijský výbor, mají co vysvětlovat. Vítězky v dráhové cyklistice a držitelky světového rekordu se na pondělním slavnostním ceremoniálu udílení medailí objevily s odznaky s bývalým komunistickým vůdcem země a masovým vrahem Mao Ce-tungem.

Odznáčky s obličejem „Velkého kormidelníka“ jsou sice v Číně poměrně běžné a dostupné, na půdě olympiády však Číňanky potenciálně porušily článek 50 Olympijské charty. Tato regule zakazuje během globálního sportovního svátku politická či náboženská vyjádření.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos částečně pravidla pro protesty na hrách uvolnil. Povolené je tak například pokleknutí na hrací ploše za předpokladu, že tak sportovci učiní bez narušení hry a s respektem k protivníkům.

Sportovci však svůj názor nesmí projevovat během medailového ceremoniálu či samotné soutěže. Za porušení těchto pravidel MOV avizoval tresty v podobě sankcí. Podle mluvčího MOV Marka Adamse musí o jednání čínských olympioniček podat vysvětlení Čínský olympijský výbor.

Dvojice čínských sportovkyň ve finále týmového sprintu porazila německý tým. Po dojezdu Čung Tchien-š' uvedla: „Celý náš tým drží při sobě, za což jsme vděční naší silné vlasti. Daly jsme do hry plno úsilí a překonaly své hranice. Věřte si, na počest vlasti se spojte a spolupracujte, závoďte o první místo a bojujte statečně. Udělejte maximum a nikdy se nevzdávejte,“ citují sportovkyni čínská média.

Čínské sdělovací prostředky se zatím více k incidentu nevyjadřují. Podle názorových komentářů však Mao Ce-tung pro mladé ženy „ztělesňuje srdce, mysl a touhu“ a je „zjevné, že se předseda Mao stal nepostradatelným na cestě Číňanů k omlazení národa“.

Mao Ce-tung vládl v Číně od roku 1949 až do své smrti v roce 1976. Ačkoli během jeho vlády krutým způsobem zemřely desítky milionů lidí a je považován za jednoho z nejhorších diktátorů v dějinách lidstva, v současné komunistické Číně je mu stále projevován respekt a úcta.

Mao Ce-tung se na olympijských hrách neobjevil poprvé. Čínská média připomínají příběh z olympijských her v roce 1996, kdy čínský střelec Wang I-fu „získával energii“ z odznaku s Maovou podobiznou, kterou měl schovanou pod tričkem. „Děkuji, předsedo Mao, držím se díky tobě, dodáváš mi sílu,“ honilo se údajně sportovci hlavou, když se během hry dotýkal odznaku. Později působil jako trenér národního střeleckého týmu. Své žáky prý rád motivoval citáty bývalého komunistického vůdce.

Nejedná se o první případ možného porušení Olympijské charty během olympijských her v Tokiu. MOV v pondělí uvedl, že vyšetřuje gesto, které provedla americká atletka Raven Saundersová. V neděli večer si při přebírání stříbrné medaile za vrh koulí nad hlavou zkřížila paže do X, což později popsala jako vyjádření podpory utlačovaným a zvýraznění tématu duševního zdraví.

Americký olympijský a paralympijský výbor (USOPC) později uvedl, že gesto neporušilo pravidla, protože šlo o „mírumilovný výraz na podporu rasové a sociální spravedlnosti, a respektovalo její konkurenty“.

Reklama

Související témata:

Doporučované