Hlavní obsah

Na opravu kasáren v Josefově by mělo jít z Národního plánu obnovy 600 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čtvercová kasárna v pevnostním městě Josefov v Jaroměři mají šanci na záchranu. Z Národního plánu obnovy stát vyčlenil na opravu brownfieldů v pevnostních městech v Jaroměři a Terezíně zhruba 1,4 miliardy korun.

Článek

Do rekonstrukce kasáren v Josefově by mělo jít okolo 600 milionů korun. Podmínkou čerpání financí je připravenost projektů v roce 2023 a dokončení oprav v roce 2025. Partnerem projektu je kraj, kasárna patří městu Jaroměř. „Vítáme situaci, kdy stát po dlouhých letech byl vůbec ochoten diskutovat o tom, že by nějaké finanční prostředky z různých finančních zdrojů dal k dispozici na rekonstrukci pevnosti Josefov,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Kraj a město podle něj dlouhodobě usilují o rekonstrukci nejen kasáren, ale celé pevnosti. „Naším záměrem je převedení tohoto majetku na kraj, aby kraj mohl být žadatelem a realizátorem projektu rekonstrukce Čtvercových kasáren. První, co se rýsuje, je přibližně těch 600 milionů korun, které bychom mohli čerpat z Národního plánu obnovy přímo na investici do Čtvercových kasáren,“ řekl Červíček. V areálu by mohly vzniknout depozity všech příspěvkovým organizací Královéhradeckého kraje.

Odhadované náklady na rekonstrukci Čtvercových kasáren v Horní pevnosti jsou podle starosty Jaroměře Josefa Horáčka (VPM) asi 1,2 miliardy korun, na obnovu celého pevnostního města kolem sedmi miliard korun.

„Na konci roku 2023 bychom mohli mít veškeré projekční práce, co se týče Čtvercových kasáren, hotové, mohli bychom mít také vysoutěženého dodavatele. V letech 2024 až 2025 by mohly probíhat stavební práce,“ řekl ČTK Horáček.

V první etapě obnovy kasáren zhruba za 600 milionů korun by měla být zajištěna základní rekonstrukce objektu a v části areálu vybudovány depozitáře. Celková plocha kasáren je 16.294 metrů čtverečních a zastavěná plocha 7775 metrů čtverečních.

Dvanáctitisícové Jaroměři patří většina objektů v barokním pevnostním městě, na rekonstrukci ale nemá prostředky. Josefov patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství.

„K předání takovýchto nemovitosti do správy obcí, které na to nemají rozpočty, nemělo nikdy dojít. Jsem ráda, že jde o první střípek, a věřím, že to bude start do dalších aktivit,“ řekla dnes novinářům k přislíbené finanční pomoci Josefovu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Pevnostní město Josefov je městskou památkovou rezervací. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek. Pevnost vznikla v roce 1780 z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem, o sedm let později byla předána jako bojeschopná. Poté se dál modernizovala, a to až do roku 1850, kdy zažívala největší rozkvět.

Reklama

Doporučované