Hlavní obsah

Na Chrudimsku se srazily vlaky. Pět zraněných, na místě zasahoval vrtulník

Záběry z místa nehody.Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

aktualizováno •

Šlo o soupravu jedoucí na místní lince a manipulační vlak.

Článek

U Ronova nad Doubravou se dnes po poledni srazil osobní vlak s manipulačním vlakem. Podle záchranářů bylo při nehodě zraněno pět lidí. Provoz na trati je přerušený. Na místě zasahují hasiči z Pardubického a Středočeského kraje. Podle Drážní inspekce zatím není příčina nehody jasná.

„Tři osoby utrpěly lehká zranění, hlavně naraženiny dolních končetin a hrudníku, byli převezeni do nemocnice v Čáslavi. Dva lidi s těžším zraněním, jeden s frakturou bérce a další s poraněním hlavy byli sanitkou transportováni do krajské nemocnice v Pardubicích,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý. Přivolaný vrtulník odletěl prázdný.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Venduly Horákové ve vlaku cestovalo asi 15 osob. „Některé podle strojvedoucího (samy) odešly,“ řekla ČTK Horáková. Na místě zasahuje šest hasičských jednotek.

„V tuto chvíli nelze vyloučit, že k nehodě došlo v důsledku lidské chyby,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj byla na trati zavedena náhradní autobusová doprava. Pokud vlaky nevykolejily, mohl by být provoz obnoven ještě dnes, zatím to ale není zřejmé.

Podívejte se na rozhovor s vedoucím zásahu hasičů

Rozhovor s vedoucím zásahu hasičů u nehody vlaků na Chrudimsku.Video: Michaela Rambousková

Podle krajských hasičů se vlaky srazily asi 600 metrů za posledními budovami v Ronově směrem na Žleby. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal ČTK řekl, že se s manipulačním vlakem střetl osobní vlak z Třemošnice do Čáslavi, škoda ani příčiny nehody zatím nejsou jasné.

Za předchozí týdny se Drážní inspekce musela zabývat vícero mimořádnými událostmi. V úterý 19. února jel osobní vlak mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím téměř šest kilometrů bez strojvůdce. Vlak s 11 cestujícími nakonec zastavil sám, nikomu se nic nestalo. V pátek 22. února projel v Ejpovicích za Plzní na červenou rychlík do Mnichova.

Souprava vjela na jinou trať a strojvedoucí zastavili vlaky 34 metrů od sebe. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn. V sobotu 23. února se v Českých Budějovicích srazily dvě posunovací lokomotivy. Jeden strojvedoucí byl lehce zraněn. Ve středu minulý týden se v Havlíčkově Brodě střetl nákladní vlak s lokomotivou. České dráhy koncem února uvedly, že v souvislosti s incidenty na železnici zvýší kontrolu práce strojvedoucích.

Reklama

Související témata:

Doporučované