Hlavní obsah

Na Pardubicku začali s likvidací 140 tisíc zvířat z chovu s ptačí chřipkou

Slepotice na Pardubicku potvrdily výskyt ptačí chřipky v chovu drůbeže. Onemocnění se v komerčním chovu v Česku znovu objevilo po třech letech.

Reklama

Podezření na výskyt onemocnění oznámila sama firma Moras, která ohlásila vyšší úhyn krocanů ve své hale ve Slepoticích. Veterináři už začali s likvidací zhruba 130 tisíc brojlerů a 7 tisíc krůt. O osudu dalších zvířat v kilometr vzdálených Moravanech rozhodnou až další testy.

Článek

Utracená zvířata budou veterináři odvážet do asanačních podniků. Likvidace chovu by měla trvat až do pátku. V případě potřeby přislíbil ministr zemědělství povolání vojáků, kteří by s likvidací zvířat a jejich odvozem mohli pomoct. Zatím však o pomoc armády nepožádali.

+3

„Farma bude v noci zaplynována smrtícím oxidem uhelnatým a ráno hasiči spolu se zaměstnanci firmy budou drůbež nakládat. Následně pracovníci Krajské veterinární správy zajistí převoz usmrcené drůbeže do kafilerie,“ uvedla Horáková. Všichni zasahující musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

V tříkilometrovém ochranném pásmu dojde k soupisu veškeré drůbeže. Ve vytipovaných hospodářstvích v následujících 21 dnech veterináři odeberou vzorky. Ke kroku likvidace veškeré drůbeže v domácích chovech v okolí veterináři nepřistoupili.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8, který byl potvrzen ve Slepoticích, je nebezpečný pro ptáky, pro lidi nikoliv.

Záznam pondělního brífinku ministra zemědělství po jednání se zástupci kraje a bezpečnostních složek ve Slepoticích.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované