Hlavní obsah

Na restauraci v Burkině Faso zaútočili teroristé, nejméně 17 lidí zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Útok na restauraci v Burkině Faso nepřežilo nejméně 17 lidíVideo: Reuters

 

Reklama

Na tureckou restauraci v městě Ouagadougou zaútočila trojice mužů, zabila nejméně sedmnáct lidí. Bezpečnostní síly útočníky zlikvidovaly.

Článek

Nejméně sedmnáct mrtvých a osm zraněných si vyžádal teroristický útok na tureckou restauraci v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou. Oznámila to tamní vláda. Útok podnikli v neděli večer pravděpodobně islamisté, bezpečnostní síly zabily tři útočníky.

„Útok si prozatím vyžádal 17 obětí, jejichž národnost se upřesňuje, a osm zraněných,” citovala z vládního prohlášení agentura AFP.

Ministr pro komunikaci Remis Dandjinou v televizi uvedl, že neznámý počet útočníků se zabarikádoval v prvním patře budovy, kterou napadli, a že proti nim zasahují armádní a policejní síly, včetně elitní jednotky četnictva. Později ministr dodal, že bezpečnostní síly zabily tři útočníky, avšak uvnitř budovy dosud zůstávají uvězněni lidé.

„Tři muži přijeli v terénním autě okolo půl desáté večer a zahájili palbu na hosty na terase,” vylíčil číšník z podniku navštěvovaného často cizinci.

„Jeden ze zraněných zemřel, ještě než jsme dojeli do nemocnice. Byl to Turek,” řekl AFP zasahující zdravotník. „Z desítky zraněných tedy tři zemřeli a stav ostatních je velmi vážný,” dodal.

Policie vyklidila podnik ještě před příjezdem armádních jednotek, které neprodleně na islamisty zaútočily. Zprvu prudká střelba posléze utichla.

Loni v půli ledna při útoku na kavárnu Cappuccino v Ouagadougou přišlo o život 29 osob osmnácti národností, včetně Kanaďanů, Francouzů, Švýcarů a Nizozemce. Místní ozbrojené síly, podpořené francouzskými vojáky, osvobodily nejméně 150 rukojmích a zabily čtyři teroristy. K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. V září 2015 uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Na severu Burkina Faso hraničí s Mali, kde operuje řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a al-Káidy v islámském Maghribu. V této bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v malijské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Reklama

Související témata:

Doporučované