Hlavní obsah

Na šampionátu jde do tuhého. Miliardoví hoši Neymar a Mbappé podstoupí konkurz do Realu Madrid

Foto: Profimedia.cz

Tetováním brazilský fotbalita Neymar nešetří, góly také ne.

Reklama

Boj o semifinále MS 2018 je tu. A v zákulisí už se pomalu začínají rozjíždět velké přestupové transakce.

Článek

Z šestnáctky týmů, jež vstoupily do vyřazovací části fotbalového MS 2018, už je osmička, v sobotu večer zbudou čtyři nejlepší.

Uruguay dnes změří síly s Francií a v dalším jihoamericko-evropském souboji pak Brazílie s Belgií. Vítězné týmy pak čeká úterní semifinále.

Sobota nabídne čtvrtfinálová klání Švédsko-Anglie a Rusko-Chorvatsko. A ti, co postoupí, utkají se spolu o finále ve středu 11. července.

Tady je vše vidět přehledně (vzhledem k časovému posunu v Česku zápasy začínají o hodinu dřív, než je uvedeno v grafice): 

Šampionát začíná rozehřívat i klubové fanoušky, protože ze zákulisí už začínají prosakovat informace a spekulace o opravdu obrovských transferech.

Velmi intenzivně už je, zdá se, rozpracován přestup portugalské hvězdy, která již ze šampionátu vypadla. Po osmi letech spolupráce vychladly vztahy Cristiana Ronalda a Florentina Péreze, prezidenta Realu Madrid, natolik, že se chystá nečekaný odchod této hvězdy do Juventusu Turín, podle všeho za 100 milionů eur.

Takhle vše vypadalo ve čtvrtek odpoledne:

Video: Reuters

Je zjevné, že Real Madrid touží po jiné klíčové hvězdě, Pérez jako tvůrce modelu Galácticos jistě bere v potaz i potenciální merchandisingové příjmy z prodeje dresů se jmenovkou nového krále San Bernabeu. Jenže kdo jím bude?

Vrchol ruského šampionátu možná můžeme vnímat tak trochu i jako konkurz na nového panovníka královského klubu. Dlouhé měsíce se mělo za to, že jím bude Brazilec Neymar.

Následovala zvěst francouzského novináře Baptiste Riparta, že Real už se domluvil s Paris SG na příchodu Kyliana Mbappého, s tím, že transferní suma 272 milionů eur bude rozdělena do 4 splátek. Tuto zprávu však krátce nato Real Madrid razantně dementoval.

Nicméně asi nepůjde o střelbu zcela mimo terč, budeme-li předpokládat, že právě Neymar či Mbappé opravdu budou hlavními cíli Realu Madrid na letošním letním přestupním trhu. Případně k nim může patřit i anglický útočník Harry Kane, u kterého se však jeho Tottenham tváří, že ho nyní nepustí ani za všechny poklady světa.

Což je na jednu stranu pochopitelné, protože klub čeká první sezona na jeho novém stadionu. Nicméně devítimístné sumy v eurech začínající dvojkou nejspíš dokážou i leckteré původní rozhodnutí změnit.

Když se vrátíme k Neymarovi s Mbappém, je nabíledni, že jeden z nich s opravdu vysokou pravděpodobností Paris SG opustí, protože jinak už by šlo nejspíš těžko oddalovat sankce ze strany UEFA, motivované pravidly Financial Fair Play (FFP). Ta v zásadě vycházejí z principu, že každý má utratit jen tolik, co si sám vydělá.

Což se v Paříži zjevně neděje, rekordní přestupové sumy i astronomické platy hvězd dotuje majitel klubu, což se UEFA nelíbí. A že to s FFP myslí na UEFA vážně, už letos vědí v AC Milán, protože právě pro porušení těchto pravidel nyní slavný klub do pohárové Evropy nesmí.

Připomeňme, že Neymara si loni katarští šejkové, jimž pařížský klub patří, pořídili z Barcelony za 222 milionů eur.

Mladý Francouz Mbappé přišel ve stejnou dobu z Monaka. A aby na UEFA nevyletěli z kůže rovnou, posunula se platba za něj o rok. Dosud byl tedy technicky Mbappé v PSG na hostování, nyní za něj bude proplaceno 180 milionů eur.

To jsou rekordní sumy dosavadního transferního fotbalového světa. Víc než 100 milionů eur stáli ještě čtyři další hráči:

Oproti této tabulce uvádí specializovaný transfermarkt.de u Coutinha sumu 125 milionů, u Dembeleho 115 a Bale stál podle všeho přesněji 101 milionů eur - viz zde.

Na turnaji se Neymar s Mbappém hypoteticky mohou utkat v semifinále. Ohledně transferních spekulací spojených s Realem Madrid samozřejmě může nastat jakýkoli vývoj, ale nejatraktivnější by jistě pro klubového prezidenta Péreze bylo přivést si do Madridu největší hvězdu nových světových šampionů.

Uruguay-Francie

Hraje se 6. července, od 16 hodin, dějištěm utkání Nižnyj Novgorod. Pikantní bude zápas pro Antoine Griezmanna, francouzského útočníka Atlétika Madrid, kterého čeká souboj s uruguayskými stopery Diegem Godinem a Jose Gimenezem, které zná jako málokdo. Jsou totiž jeho spoluhráči z klubu a udržují spolu skvělé vztahy, kupříkladu Godin je kmotrem Griezmannovy dcery.

Když se 1. července potkali v průběhu turnaje na letišti, vyfotil se dokonce Griezmann (vlevo) v uruguayském dresu. Godin je třetí zleva, Gimenez čtvrtý.

Brazílie-Belgie

Hraje se 6. července od 20 hodn na stadionu v Kazani. Belgičané jdou do utkání se zemí pětinásobných mistrů světa posíleni nevšedním obratem, který se jim v osmifinále povedl proti Japoncům. Z 0:2 dokázali ještě v normální hrací době otočit na 3:2.

Ve vyřazovací části MS se něco takového povedlo prvně od roku 1970, kdy Němci vyhráli čtvrtfinálový zápas s Anglií, přestože v něm ve 49. minutě prohrávali 0:2. Rozhodující branku tehdy vsítil v prodloužení Gerd Müller.

Brazilcům už se do tréninku vrátil po lehkém zranění Douglas Costa, horší to asi bude s Marcelem. Neymar zatím na MS vstřelil dvě branky, svět se ale baví spíše jeho bolestínskými simulantskými scénkami „válení sudů”.

A nachází nečekané parafráze, jako tady v tomto indickém filmu:

Švédsko-Anglie

Hraje se 7. července od 16 hodin, v Samaře. Od časů Thomase Ravelliho, Tomase Brolina či Martina Dahlina se švédská fotbalová reprezentace na velkém turnaji nikdy tak daleko nepodívala, připomeňme, že generace zmíněná hrála semifinále Eura 1992 i MS 1994.

Jejich následovníci to zvládli i bez Zlatana Ibrahimovice, který před kvalifikací ukončil reprezentační kariéru. A když tým na MS do Ruska postoupil, čekal Zlatan na nominaci zbytečně, přestože o ni v rozporu se svým předchozím rozhodnutím stál.

Angličané jsou po vyhraném penaltovém rozstřelu, prvním na velkém turnaji po 22 letech, plní optimismu. A věří nadále Harry Kaneovi, který střílí góly zápas co zápas. Střeleckou tabulku turnaje vede se 6 zásahy. Třikrát skóroval z pokutového kopu, dvakrát střelou uvnitř pokutového území, jednou pak hlavou.

Zpět ke Švédsku. Po osmifinále proti Švýcarům našel vtipnou paralelu novinář Luboš Brabec:

Rusko-Chorvatsko

Hraje se 7. července od 20 hodin na stadionu v Soči. Domácí výběr už postupem přes Španěly zásadně překročil svůj stín. Ve skupině rozjetí Chorvati čekali proti Dánsku možná snazší postup než na penalty.

Nejlepší střelec MS 1998 Davor Šuker, tehdy člen bronzového chorvatského týmu, řekl BBC: „Rusové jsou fyzicky silní a spoustu energie jim dodávají i jejich fanoušci na stadionu, na ulicích. My, Chorvati, jsme se dostali na 10 z posledních 12 velkých turnajů. A přitom jsme národ čítající 4,5 milionu lidí. Vzhledem k tomu je tedy počet skvělých hráčů, které produkujeme, bezpochyby světový rekord."

Reklama

Doporučované