Hlavní obsah

Na šedesát firem dostalo varování: Vyrábíte a prodáváte Krtečka neoprávněně, zastavte to

Advokát vysvětluje, jak budou postupovat po rozsudku soudu v případu tykajícího se postavy Krtka.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po pravomocném rozsudku vrchního soudu se správkyně dědictví po autorovi Krtka Zdeňku Milerovi obrátila na firmy, které získaly licence od společnosti Little Mole Karolíny Milerové.

Článek

Šest desítek firem, které obchodují s výrobky, na nichž je celosvětově známý Krtek, dostaly v poslední době dopis.

Poslala jim ho Milena Fischerová, správkyně dědictví po autorovi této kreslené postavy Zdeňku Milerovi. Ta letos na jaře vyhrála spor nad Milerovou vnučkou Karolínou.

Vrchní soud řekl, že Karolína Milerová i její firma Little Mole využívá licence na postavu Krtka a jeho přátel neoprávněně.

Karolína Milerová poskytovala souhlas k využívání těchto postav dalším společnostem. A její firma Little Mole z toho měla každý rok milionové zisky. Krtek se dnes běžně objevuje jako plyšová nebo dřevěná hračka, na dětském oblečení, pomůckách do školy nebo na sport.

Advokát Jiří Matzner, který Fischerovou zastupuje, Seznamu potvrdil, že napsali již zhruba šedesáti společnostem, aby vše zastavily.

„Dostaly výzvu, aby to (výrobky s Krtkem) přestaly dál šířit, vyrábět a prodávat,“ řekl Seznamu Matzner. Podle jeho slov zatím většina z firem vůbec nereagovala.

Jednou z těch, která se podle Matznera neozvala, byla i televize Barrandov. Ta měla dlouho v programu pohádku Krtek a Panda. V současné době ji ale již tato televize nevysílá.

Milerová dosud uváděla, že licenci k této pohádce drží skrz firmu Little Mole Cartoon. V této společnosti drží vnučka po Milerovi 75procentní podíl.

Zbytek podle obchodního rejstříku patří Jaroslavu Tvrdíkovi. Jméno někdejšího ministra obrany je spojeno se vstupem čínského kapitálu do České republiky. A dnes mimo jiné zastupuje čínské majitele ve fotbalové Slavii.

Matzner však také řekl, že firmy, co se správkyni dědictví Mileně Fischerové ozvaly, chtějí získat licenci novou, aby mohly dát s Krtkem obchodovat. To však není v tuto chvíli jednoduché.

„Museli by se na tom shodnout všichni dědicové. A pak by to musel odsouhlasit ještě soud,“ prohlásil Matzner. Když však nebudou firmy na výzvu reagovat, mohl by jejich případ skončit v krajním případě znovu i u soudu.

„Bude záležet, co budou chtít dědicové, jaké kroky si představují. Jestli tu licenci udělí, nebo ne,“ dodal Matzner.

O práva na postavu Krtka se hodlá soudit i Karolína Milerová, která dosud měla ze slavné postavičky milionové roční příjmy. Její firma Little Mole po rozsudku Vrchního soudu zveřejnila v obchodním rejstříku informace o tom, jak se jí mezi roky 2013 až 2017 dařilo.

Podle zpráv se tržby v letech 2017 a 2016 pohybovaly mezi 10,7 a 11,6 milionu korun. V roce 2016 byla firma Little Mole v zisku 4,1 milionu, o rok později byl pak ve výši 2,7 milionu.

Karolína Milerová již dříve řekla, že s pravomocným rozsudkem vrchního soudu nesouhlasí, a také proto její advokát Vlastimil Rampula podal dovolaní k Nejvyššímu soudu. Ten o něm ale zatím nerozhodl. Nyní Milerová na dotazy Seznamu nereagovala.

U Obvodní soudu pro Prahu 4 se však před několika dny začal projednávat ještě jeden případ. Řeší se, zda poslední závěť, v níž chybí právě Karolína Milerová jako dědička, je platná nebo ne. „Čekal bych, že teoreticky může padnout rozsudek ještě do konce tohoto roku,“ odhaduje Matzner.

Reklama

Související témata:

Doporučované