Hlavní obsah

Na seznamu dárců ANO jsou dva obvinění z korupce. Peníze vrátíme, slibuje hnutí

Majetek Jiřího Švachuly zajistila policie. Co všechno je na seznamu?Video: Seznam

 

Reklama

Podle policie si obviněný Jiří Švachula vzal na úplatcích přes 8,7 milionu korun, loni na účet ANO poslal 30 tisíc a v letech předtím 155 tisíc korun.

Článek

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše bude vracet peníze. Jde o částky, které na partajní účet poslali dva nyní již bývalí členové Jiří Švachula a Petr Liškutin.

Oba byli v uplynulých dnech obviněni v rozsáhlé korupční kauze v Brně.

Do té doby byli jak Švachula, tak Liškutin předními komunálními politiky za ANO v brněnských městských částech Brno-střed a Brno-Ivanovice. Švachula přitom podle státního zástupce převzal úplatky převyšující 8,7 milionu korun.

Ve výroční zprávě, kterou ANO na konci minulého týdne odevzdalo, se uvádí, že Švachula v loňském roce přispěl do stranické kasy částkou 30 tisíc korun. Liškutin pak hnutí daroval 7 tisíc korun.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek i hlavní manažer hnutí Jan Richter Seznamu potvrdili, že se na posledním předsednictvu dohodli, že jim peníze vrátí. „Je to v procesu,“ uvedl Richter.

Švachula navíc v uplynulých letech podle výročních zpráv dal hnutí dalších 155 tisíc korun. Faltýnek potvrdil, že i tyto peníze mu vrátí. „Ano, všechny dary,“ odpověděl Faltýnek na dotaz Seznamu, zda Švachulovi také tyto částky dají zpět.

Policisté po obvinění z korupce zajistili Švachulovi jeho majetek. Policejní plomba je na jeho nemovitostech i na čtyřech bankovních účtech. Když mu hnutí ANO pošle peníze zpět na jeho účet, dostanou se do pozornosti policistů.

Švachula seděl v radě Brna-střed, Liškutin pak byl místostarostou v Ivanovicích. Zastupitelé je po obvinění z těchto funkcí odvolali. A vedení ANO je zároveň z hnutí vyloučilo.

V kauze, ve které je stíhá policie, bylo obviněno celkem devět lidí. Ovlivnit měli zakázky za zhruba 180 milionů korun.

Reklama

Doporučované