Hlavní obsah

Na Slovensku kolabuje doprava, platí přísná opatření

Foto: Profimedia.cz

Kolona na dálnici D2.

Reklama

Na Slovensku ve středu kvůli koronaviru začalo platit omezení volného pohybu osob. Dodržování nařízení kontrolují policejní hlídky, na silnicích se proto místy vytvořily dlouhé kolony.

Článek

Slovensko na příštích deset dnů obnovilo hraniční kontroly a umožňuje vstup do země jen přes vybrané přechody. Na hranicích okresů přibyly policejní kontroly, s nimiž souvisí i zácpy na cestách. Každý kontrolovaný občan bude podle deníku Sme mezi 8. a 13. dubnem muset doložit důvod cesty a prokázat výjimku z omezení volného pohybu. K tomu bude nutné například potvrzení od zaměstnavatele či živnostenský list.

Slovenská média hlásí ze silnic až několikahodinové zdržení. Dlouhé kolony se vytvořily například na příjezdových komunikacích do slovenské metropole Bratislavy, kam dojíždějí za prací tisíce lidí. Pokud se dnes chtěl někdo okolo deváté ranní dostat po rychlostní silnici z Banské Bystrice do Zvolena, čekal v koloně podle Denníku N až devadesát minut.

Minimálně hodinová zdržení na řidiče čekají podle deníku Sme i po cestě z Považské Bystrice směrem do Žiliny nebo na vjezdu do Košic. Opatření na hranicích zase způsobila kolony na česko-slovenském dálničním hraničním přechodu Lanžhot–Brodské ve směru do země pod Tatrami.

Zákaz volného pohybu lidí na veřejnosti se na Slovensku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nutným nákupům či na pobyt osob v přírodě v rámci okresu jejich bydliště.

Zpřísnění opatření kvůli koronaviru na období kolem velikonočních svátků slovenský premiér Igor Matovič zdůvodnil snahou udržet mírný průběh pandemie na Slovensku. V pětimilionové zemi testy odhalily koronavirus u 581 zkoumaných vzorků. Úřady potvrdily dvě úmrtí v souvislosti s koronavirem a 13 lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo.

Deník Sme očekává, že doprava se opět zkomplikuje, až se budou lidé odpoledne vracet z práce. V průběhu velikonočních svátků by pak měl nápor snad opadnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované