Hlavní obsah

Na Slovensku odstupují další ministři. Slováci chtějí odchod Matoviče

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič po vyhraných loňských volbách do parlamentu.

Reklama

Slovenská vládní krize stále pokračuje. Premiér Matovič sice řekl, že je ochotný odstoupit z funkce, ale má podmínky. Společnost MEDIAN v novém průzkumu pro slovenskou RTVS informuje, že 82 % Slováků Matoviče nechce za premiéra.

Článek

„Bohužel, naši koaliční partneři místo vděku za sehnání vakcíny Sputnik vyvolali koaliční krizi,“ prohlásil na nedělní tiskové konferenci slovenský premiér Igor Matovič. Tamní čtyřkoalice je v rozkladu a premiérovo vystoupení v den výročí jmenování vlády dál podnítilo nepřátelství v koaličních táborech.

Matovič řekl, že vyhoví tlaku koaličních partnerů a odstoupí, má ale dost zásadní podmínky: konec ministra obchodu Richarda Sulíka ze strany SaS a ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové (Za lidi), ale také Jany Bittó Cigáníkové (SaS), šéfky parlamentního výboru pro zdravotnictví, a místopředsedy parlamentu Juraje Šeligy (Za lidi).

O současném Slovensku je i aktuální díl podcastu Checkpoint:

Navíc premiér chce, aby se přerozdělila ministerstva a aby sám zůstal i po odchodu z funkce ve vládě.

Strana Svoboda a solidarita Richarda Sulíka reagovala sice pozitivně na Matovičovu ochotu odstoupit z funkce premiéra, ovšem nejdřív prohlásila, že s jeho ultimáty souhlasit nebude. „Všichni vidí už měsíce, že Matovič není způsobilý vést vládu, a proto žádáme její rekonstrukci na půdorysu dnešní koalice, která je definovaná v koaliční smlouvě. Proto nevidíme žádný důvod k tomu, odevzdávat fungující a kvalitně vedené ministerstvo,“ reagovalo vedení strany na tiskové konferenci.

V pondělí odpoledne ale Richard Sulík vystoupil na Tiskové konferenci a oznámil, že poslal prezidentce Čaputové svou demisi: „Tím pádem jsem splnil požadavky Igora Matoviče, očekávám, že udělá to samé,“ řekl předseda SaS.

Richard Sulík, který je s Igorem Matovičem v dlouhodobém sporu kvůli vzájemnému nesouhlasu s krizovým vedením země během pandemie, připomněl, že pokud do této středy nedojde k dohodě, ministři ze SaS podají demisi. Tu ostatně podali už dva ministři Matovičovy vlády. Na své posty rezignovali ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO) a ministr sociálních věcí Milan Krajniak (Jsme rodina).

Strana Za lidi, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska, okomentovala Matovičovy podmínky až v pondělí odpoledne. Její šéfka Márie Kolíková sice podobně jako Richard Sulík už dříve nabídla svoji funkci, pokud Matovič odstoupí, pondělní vyjádření představenstva strany tomu neodpovídalo. Stojí za Kolíkovou i Šeligou a trvají na tom, že své funkce plnili řádně. Chtějí dál pokračovat ve vyjednávání.

Čtvrtý koaliční partner, strana Jsme rodina Borise Kollára, v premiérově seznamu ultimát nefigurovala. Kollár však den před tím v rádiovém diskusním pořadu řekl, že „neví, jak se krize bude vyvíjet, protože strana Jsme rodina ji nerozpoutala“.

K Matovičově nedělní tiskové konferenci se vyjádřila i prezidentka Zuzana Čaputová: „Očekávala jsem, že se dozvíme informace, které povedou k dohodě, ne k novým podmínkám.“ Chce však ještě počkat na vyjádření všech koaličních stran, než bude reagovat.

Matovičovo hnutí OLaNO, které před rokem v parlamentních volbách s náskokem vyhrálo, se aktuálně propadlo v průzkumech veřejného mínění. Podle agentury MEDIAN, která pro slovenskou RTVS sesbírala data z minulého týdne, se Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti pohybují na úrovni 11,3 procenta hlasů. Nejvyšší preference má aktuálně strana Hlas bývalého premiéra Petra Pellegriniho, který stranu založil po odchodu ze Směru.

Více než polovina, 61 procent oslovených, Slováků na otázku, zda by měl Igor Matovič zůstat premiérem, odpovědělo „určitě ne“. Dalších 21 procent řeklo, že „spíše ne“.

Zahraniční obraz Slovenska

V neděli slovenská média informovala o tom, že tři bývalí ministři zahraničí vydali výzvu vládě, ve které varují před negativními dopady vládní krize na zahraničněpolitické vztahy země. Milan Kňažko, Pavol Demeš a Eduard Kukan chtějí, aby současný ministr Ivan Korček (za SaS) zůstal ve funkci.

„Zahraniční politika Slovenska vyžaduje stabilitu, předvídatelnost a její kontinuita nesmí být přerušena malichernými politickými šarvátkami,“ cituje deník SME z prohlášení bývalých slovenských šéfů diplomacie. Žádají vládní představitele, aby se chovali jako státníci a „nehazardovali s dobrým jménem Slovenska“.

Reklama

Doporučované