Hlavní obsah

Na soukromé párty byl i policejní ředitel Husák. Švejdar chce jeho rezignaci

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Vladislav Husák.

Reklama

aktualizováno •

Blesk už dříve uvedl, že soukromé akce se zúčastnil například předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek.

Článek

Seznam účastníků soukromé akce, která proběhla v sobotu v uzavřeném teplickém hotelu Prince de Ligne, se rozrůstá. Nejnovějším jménem je podle iRozhlas.cz liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Husák se zatím nevyjádřil. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že pokud Husák na oslavě byl, měl by z toho okamžitě vyvodit osobní odpovědnost. Oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili také například předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo bývalý premiér Jiří Paroubek.

Hamáček upozornil, že pokud se Husák akce zúčastnil, porušil tím vládní nařízení. „Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident jako jeho přímý nadřízený urychleně kázeňsky vyřeší,“ napsal ministr na svém Twitteru.

Následně jej doplnil na stejné sociální síti policejní prezident Jan Švejdar. „Celou záležitost jsem již nechal prošetřit odborem vnitřní kontroly policejního prezidia. Plk. Husákovi jsem již sdělil, že jeho jednání považuji za zcela nepřijatelné a neomluvitelné. Vyzval jsem ho, aby přijal osobní odpovědnost,“ uvedl.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) tvrdí, že se o účasti krajského policejního ředitele Husáka na párty v teplickém hotelu dozvěděl až v noci na úterý od Seznam Zpráv. „Takže k tomu nemám mnoho co říci,“ říká. „Jakékoliv zpochybnění a porušení vládních nařízení ale určitě nepomáhá k tomu, aby je lidé dodržovali,“ připouští.

Dodává, že jeho osobní zkušenost s Husákem je pozitivní. „Máme normální vztahy. Kdykoliv jsme jako Liberecký kraj s policií něco řešili, bylo to v pořádku. Osobně si práce pana Husáka vážím,“ říká.

Podle Půty záleží na policii, jak s informací o Husákově účasti na hotelové párty naloží. „Nejsem to já, kdo by měl řešit přešlapy policejních důstojníků. O incidentu v Teplicích jsem se dnes dočetl v médiích. Překvapilo mě to. O případné účasti pana Husáka se ale dozvídám až od vás,“ podotýká.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil chování účastníků v době vládních opatření proti epidemii covidu-19 za nepřijatelné. „Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku. Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ napsal Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš.

Hnilička kvůli své účasti na akci rezignoval na poslanecký mandát. „Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ sdělil ČTK. Hnilička také poslal 50 000 korun na charitu.

Blesk napsal, že Benda v hotelu v sobotu večer slavil 50. narozeniny. Organizátor i účastníci akce porušili několik platných opatření proti šíření koronaviru, hrozí jim pokuta. Případ prověřuje policie, pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům.

V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

V říjnu stál podobný případ místo ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), kterého Blesk vyfotil při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v uzavřené restauraci na Vyšehradě. Faltýnek kvůli případu opustil post prvního místopředsedy ANO, sněmovní funkci si ale ponechal.

Reklama

Doporučované