Hlavní obsah

Na stavbu nové nemocnice si chce Liberecký kraj půjčit 1,3 miliardy Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na výstavbu nového Centra urgentní medicíny v Liberci (CUM) si chce Liberecký kraj půjčit 1,3 miliardy korun, dalších 800 milionů přidá ze svého rozpočtu.

Článek

S poptávkou úvěru plánuje kraj oslovit nejen tuzemské, ale také evropské banky. Nabídky by chtěl mít do konce listopadu, samotná stavba by pak měla začít v první polovině příštího roku, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Desetiletý úvěr chce kraj splatit do roku 2035.

Výstavbu nového centra připravuje Krajská nemocnice Liberec už přes deset let, náklady se odhadují na 3,4 miliardy korun včetně DPH. Na financování se budou podílet také města Liberec a Turnov, která spolu s Libereckým krajem největší zdravotnické zařízení v kraji vlastní. Na financování nákladného projektu se bude podle hejtmana podílet i sama nemocnice, využít chce kraj také evropské dotace.

Nemocnice nový pavilon nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje.

Práce na projektu začaly v polovině loňského roku demolicí tří domů v Kristiánově ulici, na jejichž místě vyroste parkovací dům. Přes ulici pak bude stát samotné centrum urgentní medicíny. Šestipodlažní pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Projekt počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí. V parkovacím domě s vjezdem z Jablonecké ulice bude 330 míst pro auta.

Reklama

Doporučované