Hlavní obsah

Na Šumavě bylo minus 10,1 stupně, sněžit a mrznout bude i dnes v noci

Foto: Seznam Zprávy

Vedle Jezerní slatě mrzlo na dalších místech Jihočeského kraje. Například stanice Hliniště na Prachaticku zaznamenala minus 7,1 stupně Celsia.

Reklama

Teploty v noci na dnešek klesly velmi nízko, na některých místech i hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na jihu Čech, u Jezerní slatě poblíž šumavské Kvildy naměřili ráno minus 10,1 stupně.

Článek

Podobné hodnoty mohou být i ve čtvrtek ráno. „Na hřebenech hor může dnes sněžit,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Napadnout mohou až tři centimetry.

Od půlnoci do dnešního rána platila výstraha před mrazem pro Vysočinu, jižní Čechy a Plzeňský a Karlovarský kraj. „Noční teploty klesly většinou na plus čtyři až nula stupňů Celsia, v údolích a na jihozápadě se teploty pohybují až kolem minus dvou stupňů,“ uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav na svém Facebooku. Ještě nižší byly přízemní teploty hlavně v jihozápadní části Čech.

Mrazy škodí ovoci.

Vedle Jezerní slatě mrzlo na dalších místech Jihočeského kraje. Například stanice Hliniště na Prachaticku zaznamenala minus 7,1 stupně Celsia. Podle meteorologů ale podobné hodnoty nejsou na začátku května úplně výjimečné. Hlavně na Šumavě někdy mrzne i v letních měsících.

Přes den bude slunce svítit nejdéle na jihu a jihozápadě území, naopak na severu a severovýchodě bude hodně oblačnosti a přidají se i přeháňky, na horách sněhové. Až tři centimetry sněhu mohou napadnout na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd.

Odpoledne a večer budou srážky postupně ustávat a oblačnosti ubude. Nejvyšší teploty se přes den budou pohybovat okolo 11 až 15 stupňů, v 1 000 metrech na horách kolem pěti stupňů.

Reklama

Doporučované