Hlavní obsah

Na tohle místo smí jen prezident. Zeman sem ale nechodí

Ředitel Jan Burian představuje veřejnosti uzavřená místa Národního divadla.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Původně to byla od běžného publika oddělená místa pro císaře. V posledních třiceti letech tu býval návštěvníkem Václav Havel. Václav Klaus ani současná hlava státu do Národního divadla nepřišli. Exkluzivní prostory teď máte možnost navštívit prostřednictvím pořadu Moje místa.

Článek

„Jsou zde všude originální tapety i originální nábytek. Dbáme na to, aby to bylo uchováno, takže sem veřejnost příliš nepouštíme. Jen při zvláštních příležitostech,“ říká ředitel Národního divadla Jan Burian při vstupu do prezidentského salonku a navazující prezidentské lóže.

Místa jsou vyzdobena Hynaisovými, Brožíkovými a Mařákovými malbami, odkazujícími na místa původu základních kamenů Národního divadla či i na významné královské rody z české historie. „Je zajímavé, k čemu se ta touha po české státnosti vztahovala,“ uvádí Burian při pohledu na Přemyslovce, Lucemburky a Habsburky.

Samotná prezidentská lóže překvapí z několika důvodů: Jak je prostorná („Je tu možnost i odpočívat.“) a jak špatně je z ní vidět na jeviště („Ale zase krásně vidí na orchestr.“).

Veřejnosti běžně nepřístupná místa v divadle si můžete projít v úvodním videu, které je bonusem ke speciálnímu vydání pořadu Moje místa. Ten vysíláme v úterý od 20:00 na TV Seznam. Svými oblíbenými místy v Národním divadle vás provede několik umělců z činohry, opery i baletu.

Podíváte se tak na střechu za zlaté zábradlí s úchvatným výhledem na Prahu, do ředitelské pracovny či do zákulisí před beznadějně vyprodaným představením Kytice.

Reklama

Související témata:

Doporučované