Hlavní obsah

Na ukrajinského prezidenta kandiduje komik, pilotka či oblíbená expremiérka

Rozhovor s Janem Šírem z Institutu mezinárodních studií Katedry ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do prvního kola ukrajinských prezidentských voleb zbývají necelé dva měsíce, přihlášku do nich podalo přes 80 lidí. Tamní komise jich zatím schválila 28, přes 20 jich zamítla a 33 zatím zvažuje. V průzkumech jasně vedou tři kandidáti – komik Volodymyr Zelenskyj, stávající šéf státu Petro Porošenko a bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Článek

Ukrajinu čeká první kolo prezidentských voleb 31. března. Podle Jana Šíra z Katedry ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy nyní volby nemají jednoho silného favorita. Rozhodovat se podle něj bude s největší pravděpodobností mezi trojicí Volodymyr Zelenskyj, Petro Porošenko a Julija Tymošenková.

Zelenskyj se podle se podle ankety z konce ledna těšil podpoře 23 procent těch dotázaných, kteří jsou odhodláni jít hlasovat a již si také vybrali svého favorita. Pro Porošenka bylo připraveno hlasovat 16,4 procenta těchto účastníků a pro Tymošenkovou 15,7 procenta respondentů.

Na otázku, kdo volby vyhraje, více než pětina dotázaných, 20,5 procenta, tipovala Porošenka, za kterým s těsným odstupem následovala Tymošenková (19,9), zatímco Zelenskyj vyhraje jen podle každého desátého Ukrajince (10,8 procenta).

Za průzkumem stojí tři sociologické společnosti, které ho zpracovaly v období od 16. do 29. ledna a zúčastnilo se ho 11 tisíc dotázaných ze všech oblastí Ukrajiny, s výjimkou anektovaného Krymu a části východoukrajinského Donbasu, ovládnuté proruskými separatisty.

Zelenskyj vedl žebříček kandidátů i podle průzkumu agentury Rejting, jehož výsledky koncem ledna zveřejnil list Ukrajinska pravda. Pro herce a baviče je podle této ankety připraveno hlasovat 19 procent Ukrajinců, kteří si už vybrali a jsou odhodláni hlasovat. Následuje Tymošenková s přízní 18,2 procenta dotázaných a Porošenko s podporou 15,1 procenta účastníků.

Předpokládá se, že žádný kandidát nezíská v prvním kole prezidentských voleb 31. března nadpoloviční většinu, a tak o prezidentovi rozhodne kolo druhé, do kterého postoupí dva nejsilnější uchazeči. Experti vesměs tipují, že to bude Porošenko a Tymošenková.

Podle Šíra by Ukrajina měla po volbách pravděpodobně následovat proevropský směr, ať už vyhraje kterýkoliv ze tří favoritů. „Všichni tři kandidáti, v té či oné míře, se vyslovují pro pokračování v základních konturách kurzu, který byl v nastolen v roce 2014. To znamená, že lze předpokládat snahu Ukrajiny o přibližování k evropským a euroatlantickým strukturám," řekl Jan Šír ve studiu Televize Seznam. Celý rozhovor s ním je k dispozici ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované