Hlavní obsah

Na úřad primátorky Krnáčové míří krátce před jejím odchodem žaloba

Primátorka Adriana Krnáčová se dostala do sporu s ministrem vnitra kvůli odvolání nejvyšší úřednice magistrátu.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček zrušil souhlas svého předchůdce Lubomíra Metnara s odvoláním šéfky pražského magistrátu. Případ navíc skončil u soudu.

Článek

Krátce před volbami čelí pražská radnice vedená odcházející primátorkou Adrianou Krnáčovou z hnutí ANO žalobě.

Soudní dohru totiž bude mít červencové rychlé odvolání ředitelky pražského magistrátu Martiny Děvěrové, kterou primátorka nejen odvolala, ale zároveň jí dala i výpověď z práce na magistrátu.

Martina Děvěrová kvůli tomu podala na konci srpna žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

„Žaloba je jak na určení neplatnosti odvolání z funkce, tak i neplatnost výpovědi. Dostala jsem po odvolání z funkce i výpověď,“ řekla Seznamu Děvěrová.

Zároveň vysvětlila, že pracovní poměr jí má skončit 31. října. „Nemohu tedy čekat na nového primátora, protože ten bude zvolen asi až v listopadu,“ uvedla Děvěrová.

Že bude mít věc skutečně soudní dohru, vyšlo najevo poté, co se do věci vložil nový ministr vnitra Jan Hamáček. Ten zrušil souhlas svého předchůdce Lubomíra Metnara s odvoláním Děvěrové. Samotné odvolání je ale podle Hamáčka na vedení Prahy.

Rozhodnutí Hamáčka je z 29. srpna, ve stejný přitom podala Děvěrová i žalobu k soudu.

„Pro nás zůstává paní Děvěrová odvolána. Těch pochybení (Děvěrové) ve vedení úřadu bylo dost a já nehodlám tolerovat, aby na magistrát chodili vyšetřovatelé několikrát do roka, protože se problém neřeší,“ řekla Seznamu Krnáčová.

Na slova primátorky reagovala Děvěrová tím, že její odmítavou reakci očekávala. „Pokusím se najít smírné řešení s městem,“ uvedla s tím, že ji zatím nabídli jiná místa. Ta ale odmítla. „Takže jsem na překážkách podle zákoníku práce,“ dodala.

Krnáčová odvolala Děvěrovou v den, kdy slavila padesáté narozeniny. Důvodem bylo, že podle primátorky neřešila případ vedoucí magistrátního odboru sportu Soni Fáberové.

Ta figurovala jako svědkyně v kauze rozdělování dotací pro sport, kvůli níž před časem na magistrátu zasahovala policie. V tomto případě čelí stíhání třeba sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta.

Reklama

Doporučované