Hlavní obsah

Ministr Hamáček zrušil souhlas svého předchůdce s odvoláním šéfky magistrátu

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zrušil souhlas svého předchůdce Lubomíra Metnara (za ANO) s odvoláním ředitelky pražského magistrátu Martiny Děvěrové.

Článek

Děvěrovou odvolala letos na začátku července primátorka Adriana Krnáčová. Podle ní dostatečně aktivně neřešila situaci kolem udělování dotací na sport, kvůli němuž zasahovala na magistrátu policie.

Hamáček vysvětlil, že Metnar souhlas s odvoláním nevyslovil ve správním řízení podle správního řádu, a navíc ho řádně neodůvodnil, byl tak porušen zákon. Samotné odvolání Děvěrové je podle něj však na Praze.

„Jak bude reagovat hlavní město Praha, je plně v jeho působnosti, protože samotný úkon o odvolání ředitelky magistrátu je v samostatné působnosti hlavního města Prahy. Ministerstvo vnitra nemá zákonnou pravomoc vstupovat do tohoto vztahu, což jsem ostatně i výslovně uvedl v odůvodnění rozhodnutí jako ministr vnitra,“ uvedl Hamáček.

V SMS zprávě Neovlivní.cz Děvěrová potvrdila, že se vrátit rozhodně chce. „Chci se jistě vrátit. Nic dalšího ale v tuto chvíli komentovat nechci,“ uvedla.

Krnáčová ale s rozhodnutím Hamáčka a návratem Děvěrové nesouhlasí. „To odvolání samozřejmě platné je. Nutný je souhlas ministra, ten už jednou byl udělen a paní Děvěrová odvolána. Pokud teď ministerstvo napadá svůj vlastní interní proces a ruší zpětně souhlas, který udělilo, tak to si musí vyřešit sami. To je věcí pouze ministerstva,“ reagovala pro Seznam pražská primátorka.

Na platnost odvolání Děvěrové podle Krnáčové tak nemá současný Hamáčkův krok vliv. „Pro nás zůstává paní Děvěrová odvolaná. Pan ministr zrušil zpětně souhlas, nikoliv odvolání jako takové. Těch pochybení ve vedení úřadu bylo dost a já nehodlám tolerovat, aby na magistrát chodili vyšetřovatelé několikrát do roka, protože se problém neřeší,” dodala Krnáčová.

S kauzou se bude muset nejspíš vypořádat nové politické vedení magistrátu, které vzejde z říjnových voleb. Krnáčová v čele hlavního města končí.

Reklama

Doporučované