Hlavní obsah

Primátorka odvolala ředitelku magistrátu. Důvodem je kauza dotací pro sport

Adriana Krnáčová.

Reklama

Kvůli vyšetřování dotací zasahovala před dvěma týdny na magistrátu policie.

Článek

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odvolala ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou.

Důvodem je kauza rozdělování dotací pro sport, kvůli níž před dvěma týdny na magistrátu zasahovala policie.

Ta se podle dosud známých informací v souvislosti s pražským magistrátem zabývá prací komise rady města Prahy pro udělování grantů právě v oblasti sportu a tělovýchovy.

Na pražském magistrátu zasahovala policie

„Už před rokem jsem s paní Děvěrovou měla sezení na téma ředitelky odboru paní Fáberové, která tehdy figurovala v dotační kauze na MŠMT,” uvedla pro Seznam primátorka Adriana Krnáčová.

Soňu Fáberovou v kauze dotací na MŠMT vyšetřovala policie, ale obviněna v kauze nebyla. Seznam o ní zjistil, že se například nechala pozvat na zájezd s fotbalovou reprezentací do San Marina.

Video: Vyšetřování v kauze Pelta. Policie se zajímá o exkluzivní zájezd 

V případu rozdělování sportovních dotací vyšetřovala policie nejen někdejší náměstkyni na ministerstvu Simonu Kratochvílovou (na snímku), ale také magistrátní úřednici Soňu Fáberovou.Video: Radek Nohl

Podle primátorky se za ni tehdy Martina Děvěrová postavila. A kvůli současné kauze v souvislosti  s přerozdělováním dotací pro sport na magistrátu měla jít Fáberová na policii znovu.

„Odmítla (Děvěrová) celou věc řešit. Po roce však zasahovali policisté přímo na magistrátu a v dotační kauze opět figuruje jméno ředitelky Fáberové. Považuji za naprosto nepřijatelné, že činnost odboru sportu nebyla po loňské kauze nijak prověřena a že ani nebyly vyvozeny žádné důsledky z chování ředitelky Fáberové,“ řekla Seznamu Krnáčová.

Odvolání Martiny Děvěrové z funkce iniciovali Piráti. Výběr a jmenování nového ředitele magistrátu by mělo být až na novém primátorovi, kterého po říjnových volbách jmenuje nové zastupitelstvo.

Do té doby byla výkonem funkce po Děvěrové pověřena ředitelka sekce finanční a správy majetku magistrátu Zdena Javornická.

„Úkolem paní Děvěrové by v prvé řadě vždy mělo být hájit dobré jméno magistrátu, a ke svým povinnostem by proto měla přistupovat maximálně zodpovědně a důsledně. Realita je ale taková, že k některým závažným věcem přistupuje liknavě a více méně pasivně. Nechci spekulovat o důvodech liknavosti k některým záležitostem, pravdou je, že svým konáním, respektive nekonáním, nepřispívala ke zlepšování reputace magistrátu,“ uvedla Krnáčová k důvodům odvolání.

Po posledním zásahu na pražském magistrátu si policie kvůli případu před dvěma týdny pozvala mimo jiné zastupitele Karla Březinu, dva zastupitele za hnutí ANO - předsedu výboru pro sport a volný čas Antonína Lébla a člena výboru Jiřího Haramula.

Reklama

Související témata:

Doporučované