Hlavní obsah

Na útěk už je pozdě. Požár katastrofických rozměrů začíná sahat po Sydney

Požár rychle požírá lesy a blíží se k Sydney.Video: AP

 

Reklama

Ničivý požár si doposud vyžádal tři oběti. Živel se šíří z australských národních parků k obydleným oblastem.

Článek

Již pátým dnem je z jihovýchodu Austrálie ohnivé peklo. Požáry, které propukly v pátek ve spolkovém státě Nový Jižní Wales, se suchou vegetací rychle rozšířily až k hranicím se sousedním Queenslandem. Přes 1 500 hasičů bojuje po celé zemi s přibližně 85 požáry, z nichž více než polovina se šíří dál. Vítr rozfoukává plameny rychlostí až 80 kilometrů v hodině.

S hasicími pracemi pomáhají vedle dobrovolníků také vojáci. Třináct požárů se pak naprosto vymklo kontrole, na místech platí stav ohrožení. Nejvíce hoří na území národních parků Cattai, Wollemi a Willi Willi.

Varování před katastrofickým ohněm vydalo také Sydney, největší australské město. Oheň se v úterý rozšířil až na severní předměstí Turramurra. Tamní obyvatelé hlásí, že jim od polétavých uhlíků začínají hořet zahrady. Místo halí kouř.

Shane Fitzsimmons, zástupce hasičů Nového Jižního Walesu, doporučil, aby se lidé evakuovali s velkým předstihem. „Poslední, co chceme, je nějaká masivní evakuace v těžko dostupných oblastech,“ sdělil pro AP. „Riskovali bychom, že se přetíží odjezdové cesty a lidé uhoří ve svých autech.“

„Už je příliš pozdě na to, některá místa opustit,“ varoval Fitzsimmons. „Jedinou možností je najít si úkryt a přečkat to.“

Ministr policie a krizových služeb v Novém Jižním Walesu David Elliott podle agentury AP varoval, že požáry mohou v týdnu přerůst do nejnebezpečnějšího stavu, jakému kdy spolkový stát čelil.

Plameny si dosud vyžádaly tři mrtvé a od pátku zničily přes 150 domů a více než 850 tisíc hektarů lesů a polí. Kvůli popáleninám a dalším zraněním souvisejícím s ohněm muselo vyhledat ošetření více než sto lidí včetně 20 hasičů.

Austrálii trápí požáry pravidelně. Letos jsou ale početnější, ničivější a začaly po nezvykle teplé a suché zimě dříve než obvykle.

Záchrana majetku výměnou za mléko

Požár sužuje také oblast města Urunga. Jeden z tamních obyvatel se na sociálních sítích podělil se vzkazem, který v domě, z něhož se muž musel evakuovat, zanechala skupinka hasičů. Informovala o tom BBC.

„Bylo nám potěšením zachránit váš dům… P. S. Dlužíme vám nějaké mléko,“ stálo na papírku.

Facebookový post se rychle rozšířil a dostal se také k jednomu z hasičů, který budovu zachránil před plameny. „Jsem rád, že jste dostal náš vzkaz,“ okomentoval hasič příspěvek. „Využili jsme váš dům jako útočiště a pak jsme objevili ledničku.“

Reklama

Doporučované