Hlavní obsah

Na valech v Pardubicích bude výstava o biskupu Otčenáškovi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na zámeckých valech v Pardubicích začne 3. září výstava věnovaná arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi, který zemřel před devíti lety. K vidění bude do 30. září.

Článek

Výstava je součástí projektu Století Karla Otčenáška, který je odkazem na významnou osobnost církevního i veřejného života. Letos v březnu by Otčenášek oslavil sté narozeniny. Rodák z Českého Meziříčí na Rychnovsku byl člověk, který vytrval ve víře v totalitním režimu, byl přátelský a respektující, uvedli autoři výstavy z Východočeského muzea.

Biskupem byl vysvěcen již ve 30 letech, úřadu se ale mohl ujmout v roce 1990 po změně poměrů. Mezitím prošel vyhnanstvím mimo diecézi, internací, vězením, odejmutím státního souhlasu k výkonu duchovenské činnosti, kdy potom pracoval v opočenské mlékárně.

Výstava bude na šesti oboustranných panelech. Připomene jeho život a myšlenky nejen stručným textem, ale zejména prostřednictvím řady archivních fotografií nebo vzpomínek pamětníků.

Kromě stého výročí narození výstava odkazuje na 75. výročí jeho kněžského svěcení, 70. výročí tajného biskupského svěcení a 30 let od intronizace do biskupského úřadu za přítomnosti prezidenta Václava Havla.

Autorkou výstavy je Ludmila Žlábková. Výstavu a celý projekt Století Karla Otčenáška pořádá spolek Saeculum společně s Východočeským muzeem. Výstavy podpořily Pardubice, Hradec Králové, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Reklama

Doporučované