Hlavní obsah

Na Vánoce syslíme už od dubna, čekáme obrat dvě miliardy, říká šéf Bonami

Obří sklad e-shopu Bonami je jako mraveniště. Prošli jsme si ho se šéfem e-shopu Pavlem VopařilemVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

„To je srdce našeho byznysu,“ rozmachuje se šéf Bonami po obřím skladu v Jenči u Prahy. Kam oko dohlédne, obrovské regály plné nábytku a dekorací. A nad nimi další patro. Odsud posílá Bonami do tuzemska i Evropy.

Článek

Českému Bonami už nestačí jeho rozšířená hala v Jenči. Rychle rostoucí český e-shop proto nově pronajal tisíce metrů skladovací plochy v nedaleké Dobrovízi. „Odsud expedujeme až 10 000 balíků denně na všechny trhy, kde působíme. Ale vyčerpali jsme kapacitu té haly,“ popisuje šéf Bonami Pavel Vopařil.

Jak balíky putují skladištěm až k expedici, se podívejte ve videu. Každý má přesně určené místo. Každý pár rukou ví, co má dělat. Každá vteřina je drahá. Systém měří „pickerům“, za jak dlouho balík najdou a pošlou dál. Na nejrychlejší čeká odměna, na nejpomalejší sankce.

Na konci roku bude obrat přes dvě miliardy

„Máme tu celkem 20 000 metrů podlahové plochy a 40 000 skladovací plochy, několik plošin a galerií. Vzali jsme dalších 6000 metrů čtverečních, kde ještě postavíme plošiny, takže tam vznikne 18 000 metrů skladovací plochy,“ popisuje ředitel e-shopu. Centrála zůstane dál jediným skladem firmy.

Dobrovízský sklad nabídne desítky nových pracovních míst. Už teď dělá pro firmu přes 300 lidí. Před osmi lety začínal Bonami jako tzv. nákupní klub, který členům posílal nabídky do interiéru. Letos se jeho obrat přehoupne přes dvě miliardy, odhaduje Vopařil.

Bonami posílá gauče k sousedům i do Pobaltí

Po loňském propadu na začátku pandemie se Bonami rychle oklepalo a začal raketový růst. V prvním čtvrtletí letoška se obrat zvýšil o 100 %. „Po velmi rychlém růstu v první čtvrtině roku jsme se rozhodli, že urychlíme expanzi. Půjdeme do čtyř nových zemí. V minulých týdnech jsme spustili Lotyšsko a Litvu a v následujících dvou týdnech spustíme Chorvatsko a Slovinsko,“ ohlašuje Pavel Vopařil.

Zatímco řada e-shopů kvůli covidu kamenné pobočky zavírala, v Bonami šli během pandemie opačným směrem. „Cítili jsme, že e-commerce potřebujeme rozšířit o další fyzickou nohu. Prodejna je nejen výdej, ale místo, kde se zákazníci můžou setkat s holkami a kluky, kteří poradí,“ líčí Pavel Vopařil.

Na Vánoce nám zboží nedojde

Navíc prodejny dělají významnou část prodejů, v posledních době prodají více než 15 % zboží. Bonami provozuje šest obchodů, tři z nich v Praze, dva v Brně a jeden v Bratislavě. Do Vánoc přibude další v obchodním centru na pražském Chodově. A do konce roku spustí první prodejnu v Budapešti.

Dneska máme největší skladové zásoby sortimentu v regionu, nebudeme mít problém dodávat.
Pavel Vopařil, šéf Bonami

Nové skladovací plochy budou k dispozici až od ledna. Na Vánoce, které jsou nejsilnější sezónou, má e-shop ještě vystaráno. „Už v dubnu jsme se rozhodli, že začneme budovat nejen kapacity skladu, ale hlavně zásoby, aby se nám nestalo, že nebudeme mít zboží. Dneska máme největší skladové zásoby sortimentu v regionu, nebudeme mít problém dodávat,“ ujišťuje Vopařil.

Reklama

Doporučované