Hlavní obsah

Na vybraných místech Prahy opět spásají trávu ovce, kozy a krávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jako každoročně letos spásají trávu ve vybrané zeleni v Praze stáda ovcí, koz a krav. Stejně jako loni se od dubna na chráněných lokalitách pohybují tři stáda ovcí a koz a dvě stáda jalovic.

Článek

Město se k tradičnímu způsobu údržby vybraných pozemků vrátilo v roce 2000. Zvířata si půjčuje od soukromých zemědělců.

Ve třech stádech ovcí a koz po asi 70 kusech podle Hofmana převažují ovce, které spásají hlavně trávu. Kozy pak okusují především listy dřevin. Zvířata se každoročně od jara do podzimu pohybují na desítkách míst, především v Prokopském a Šáreckém údolí a v Trojské kotlině, ale i v Radotínském údolí, na Třešňovce v Hrdlořezech nebo na Vidouli.

„Aktuálně jsou tři smíšená stáda ovcí a koz v přírodní rezervaci Prokopské údolí, přírodní památce Podbabské skály a v přírodní památce Bohnické údolí,“ doplnil náměstek primátora Petr Hlubuček. Kromě toho město od roku 2012 využívá i krávy, které spásají zejména podmáčené a vlhké louky. Jedno stádo o 13 kusech spásá od května až do října suchý poldr Čihadla a druhé o deseti kusech je na loukách v oblastech Milíčova, Šeberova, Lipenců a Obory Hvězda.

Magistrát si zvířata půjčuje od soukromých zemědělců, kteří také zajišťují jejich pastvu. „Pasáčci celý den stádo hlídají a také kontrolují, zda ovce spásají jen území, která jsou k pastvě skutečně určená,“ uvedl Hofman. Po skončení sezóny se zvířata vrací zpět. Díky měnícím se termínům pastvy na jednotlivých územích je rovněž zajištěno, že ovce, kozy a krávy nespásají každý rok totožné druhy rostlin.

Ve špatně přístupných oblastech je pastva jedinou možností, jak se o lokality starat. Tento způsob údržby zeleně podle magistrátu vytváří vhodné podmínky pro udržení biodiverzity. Zvířata spásáním trávy narušují trávní drn, a vytvářejí tak plochy bez vegetace, což přispívá k druhové pestrosti. Dostávají tím prostor například konkurenčně slabší druhy rostliny.

Reklama

Související témata:

Doporučované