Hlavní obsah

Ceny bytů: Praha není jedničkou zdražování, růst je vyšší jinde v republice

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny bytů budou růst napříč regiony i ve třetím kvartále letošního roku. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX. Nejpomaleji se ceny zvýší v Praze, růst čeká především regiony.

Článek

Byty zlevňovat nebudou, čeká je naopak další výrazné zdražování. Nejpomaleji ceny porostou překvapivě v Praze. Ceny žene vysoká poptávka. Děje se tak už devátý rok v řadě. Podle cenové analýzy, kterou zpracoval realitní makléř RE/MAX Iztok Toplak, tomu nebude jinak ani v příštích měsících.

Toplak se kromě dlouhodobého vývoje cen zaměřil na byty, u kterých budoucí majitelé již podepsali smlouvy, ale jejich faktický prodej skončí až v příštích týdnech. Analýza vychází z reálně uzavíraných smluv a nezahrnuje nabídkové ceny developerů u nových bytů.

Praha roste nejpomaleji

Ceny bytů v Praze rostou nepřetržitě již od začátku roku 2012. A tento trend pokračuje i v roce 2021, a to u všech segmentů bytového fondu. Například průměrná cena bytu v cihlovém domě se ocitla na novém historickém maximu 110 000 korun za m2.

Byty v panelových domech se cenově dostaly na 90 000 korun za m2. Analýza prodejních cen starších bytů ve druhém čtvrtletí a rezervace zakázek, které budou dokončeny ve třetím čtvrtletí letošního roku, potvrzují, že nárůst cen nemovitostí bude pokračovat.

Podle Toplaka celková průměrná cena bytů v Praze ve třetím čtvrtletí letošního roku prorazí hranici 102 000 korun za m2. To je nárůst o 24 procent ve srovnaní s prvním čtvrtletím roku 2020 (před začátkem koronavirové epidemie, pozn. red.), kdy se průměrná cena pohybovala okolo 83 000 korun za m2.

Analýza se opírá o data, která pokrývají přibližně desetinu českého realitního trhu a jsou dlouhodobě ověřovaná Cenovou mapou a dalšími zdroji. Jedná se o trh se sekundárními byty, tedy oproštěn od vlivu developerských projektů. Samotné secondhandové bydlení tvoří přibližně dvě třetiny trhu.

Předpověď realitní analýzy, že v Praze ceny bytů dlouhodobě rostou a bude tomu tak i v dalším čtvrtletí, nepřekvapí. Trend potvrdil také největší český realitní portál Sreality.cz. Podle jeho aktuálních dat zatím vše napovídá tomu, že ve srovnání letošních měsíců leden a květen nabídková cena nemovitostí ve všech krajích Česka i nadále roste.

„Konkrétně například v Praze evidujeme ve srovnání letošních měsíců leden a květen zvýšení mediánových cen nově zadaných nabídek nemovitostí okolo 5 % a tento trend pokračuje,“ říká Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz. Dlouhodobě jsou podle ní stále nejžádanější byty v kategorii 2+kk.

Ceny rostou hlavně v regionech

Výrazně dramatičtější růst má ale dle předpovědi makléře Iztoka Toplaka přijít v regionech. Průměrná realizovaná cena bytů podle současných rezervovaných zakázek bude ve třetím čtvrtletí letošního roku v Česku (bez Prahy) překračovat 50 000 korun za čtvereční metr bytové plochy. To je nárůst skoro o 40 procent v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2020, tedy s dobou před začátkem omezení způsobeného pandemií, kdy byla průměrná realizovaná cena necelých 36 000 korun za m2.

Ostatní sledované regiony i města se chovají velmi podobně a prakticky ve všech pokračuje růst. V Brně se průměrná cena bytu dostává aktuálně nad 85 tisíc korun za m2.

V Kladně, Kolíně a Plzni poprvé v historii překročila cena hranici 60 tisíc korun za m2. K výraznému růstu dochází také například v Ústí nad Labem, které je vnímáno jako nejlevnější krajské město. Ačkoli se ve srovnání s ostatními městy bude zdát hodnota 29 tisíc korun za m2 jako velmi nízká, ještě před šesti lety se zde nemovitosti prodávaly v průměru za 10 tisíc korun za m2.

Nezdražují pouze byty

V některých oblastech navíc podle odborníků dochází k velkému boomu okolo rekreačního bydlení.

U chat a chalup je nárůst ceny výraznější než u bytů či domů.
Radek Farkaš, RE/MAX Gold

„Uvedené kraje jsou ovlivněné velkým množstvím prodaných rekreačních nemovitostí. U chat a chalup je nárůst ceny výraznější než u bytů či domů,“ uvedl Radek Farkaš z RE/MAX Gold.

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy je poptávka po nemovitostech v Česku stále silná kvůli ekonomické prosperitě v letech 2014 až 2019, během nichž citelně vzrostla kupní síla tuzemského obyvatelstva a zejména Praha se ještě výrazněji zapojila do globálního trhu s nemovitostmi.

„Růst cen nemovitostí v Česku vykazuje dlouhodobě rostoucí trend, jenž je kromě relativně slabé nabídky dán fundamentálně také probíhajícím procesem makroekonomického sbližování Česka k bohatším zemím Evropské unie. Tento proces bude nadále pokračovat,“ dodal Kovanda.

O tom, jak rychle stoupají ceny bydlení v Česku, mluví i data Eurostatu. Podle něj v tuzemsku byl mezi zeměmi Evropské unie růst čtvrtý nejvyšší. Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zrychlil na 11,9 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,9 procenta.

„Inflace na realitním trhu nebere konce a naděje, že se růst cen zmírní, zůstává velmi malá. Trend těchto cen totiž nezlomila ani pandemie, ani recese s ní spojená, a proto lze jen těžko očekávat, že se situace může brzy obrátit ve prospěch kupujících,“ sdělil analytik ČSOB Petr Dufek.

Prodlužuje se doba prodeje

Z hlediska prodávajících je důležité, že postupně roste doba prodeje nemovitosti. Realitní síť RE/MAX dlouhodobě sleduje čas počítaný ode dne rozhodnutí k prodeji do ukončení transakce. Nejkratší průměrný prodejní čas byl v roce 2017 a činil 109 dní. Od té doby se každoročně prodlužuje. Dnes se musí čekat na dokončení prodeje bytu více než 122 dnů. V tom je započítán i čas čekaní na převod v katastru nemovitostí, což je obvykle více než 25 dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované