Hlavní obsah

Na Vysočině po letech hnízdí sokoli, mladé vyvedli v Dukovanech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Vysočině letos po mnohaleté přestávce znovu hnízdí sokoli stěhovaví. Čtyři mláďata mají v budce umístěné na 125 metrů vysokém ventilačním komínu jaderné elektrárny Dukovany.

Článek

Sokoli si už v Česku zvykli hnízdit v areálech elektráren Tušimice, Ledvice, Počerady, Prunéřov, Mělník nebo Trmice. Z těchto ‚elektrárenských‘ hnízd vylétlo v průběhu devíti let 84 mladých sokolů, sdělil dnes ČTK mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Fotky mláďat z fotopastí jsou na webu. Lidé tam mohou posílat i návrhy jmen pro sokoly.

V Dukovanech to je první hnízdění sokolů v Kraji Vysočina, řekl ČTK ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. V tomto území podle něj sokoli naposled hnízdili někdy v 50. letech minulého století. Pak vymizeli z celé republiky, především kvůli používání chemikálií, hlavně DDT. „V Evropě a dá se říci, na celém světě, se sokoli dostali na úplný kraj vyhynutí,“ uvedl Hlaváč. Pomohl jim zákaz DDT a záchranné programy. Do Česka se sokoli postupně vracejí od 90. let, teď už v zemi podle Hlaváče hnízdí víc než stovka párů. „Vysočina byla poslední kraj, kde sokoli nezahnízdili,“ uvedl.

Na ventilační komíny dukovanské elektrárny umístili energetici budky pro sokoly před třemi lety. Čtyři mláďata stará jen pár dnů odhalila kontrola v jedné z nich minulý týden, instalovaná fotopast potvrdila dobrý stav sokolů. „Jedná se o mladý pár sokolů, a proto jsou pro mě sokolí čtyřčata nečekaným, ale krásným překvapením,“ uvedl Václav Beran, ornitolog a výzkumný pracovník společnosti Alka Wildlife.

Sokoli přirozeně hnízdili na skalách, teď často využívají i výškové stavby, nejčastěji komíny. Mají tam klid a jejich hnízda jsou chráněná před predátory. V elektrárnách Dukovany a Temelín podle Bezděka zahnízdily sokolí páry poprvé. V Temelíně je kontrola hnízda naplánovaná na příští dny.

Reklama

Doporučované