Hlavní obsah

Nad indickou Kéralou visí po ničivých záplavách další hrozba – možná epidemie „krysí žloutenky“

Jihoindickému státu Kérala po ničivých záplavách hrozí epidemie „krysí žloutenky“.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

V jihoindickém státu Kérala hrozí vypuknutí epidemie leptospirózy. Nemoc známá také jako krysí žloutenka si už podle ministerstva zdravotnictví vyžádala desítky životů. Nakažených je několik stovek lidí.

Článek

Ničivé záplavy, které v srpnu zasáhly jih Indie a o život připravily na 400 lidí, mají další fatální dozvuk. Nejhůře zasažený stát Kérala se teď potýká s leptospirózou, bakteriálním onemocněním přenášeným ze zvířete na člověka.

Podle ministerstva zdravotnictví, citovaného agenturou Reuters, si už nemoc vyžádala desítky životů. Dalších několik stovek lidí je nakažených. Místní lékaři proto upozorňují, že bilance mrtvých ještě poroste.

Kérala se s případy lidí nakažených leptospirózou potýká po každém období monzunových dešťů. Podle Mohammeda Javeeda, doktora z interního oddělení soukromé kéralské nemocnice, ale nakažení lidé tentokrát zápasí s agresivní, rychle se šířící formou této nemoci. Vypuknutí epidemie je tak podle něj zcela reálné.

Leptospirózu lze léčit dostupnými antibiotiky. Podle lékařů však mnozí z nakažených zanedbali preventivní opatření. „Když jsme zanalyzovali data z těch přibližně 300 případů týkajících se lidí, u kterých se výskyt nemoci potvrdil nebo je pravděpodobný, zjistili jsme, že drtivá většina z nich neužívala doporučené léky. Proto u nich nemoc propukla,“ řekla agentuře Reuters doktorka K. J. Reena působící v Tiruvanantapuram, hlavním městě Kéraly.

Leptospiróza se šíří primárně kontaktem otevřených ran, očí nebo sliznic s vodou znečištěnou močí nakažených zvířat, nejčastěji hlodavců. Jde o bakteriální onemocnění doprovázené horečkou a bolestí svalů. Mezi nakažením a prvními projevy infekce může podle Světové zdravotnické organizace uplynout pět až 14 dní.

Reklama

Doporučované