Hlavní obsah

Nad Londýnem se bude vznášet Donald Trump v plenách

Londýnské nebe na dvě hodiny ovládne obří karikatura Donalda Trumpa v plenách.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

S plánovanou návštěvou amerického prezidenta Donalda Trumpa v Londýně nesouhlasí mnoho lidí. Někteří z nich se rozhodli vytvořit jeho karikaturu ve formě obřího balonu s názvem Trumpovo mimino.

Článek

Karikatura amerického prezidenta Donalda Trumpa se už nafoukla, aby se mohla začít vznášet nad Londýnem. Do hlavního města Velké Británie dorazí Donald Trump na plánovanou návštěvu a setkání s Theresou Mayovou na ústředí britské vlády. Mnoho jeho odpůrců s návštěvou nesouhlasí, a tak se skupina odpůrců rozhodla vytvořit obří balon.

Šestimetrový balon, pojmenovaný jako Mimino Trump, zobrazuje Trumpa jako naštvané, oranžové mimino v plenkách, které v ruce drží iPhone. Létat bude dvě hodiny nad britským parlamentem a povolení dostal od samotného londýnského starosty Sadiqa Khana poté, co petici za létající balon podepsalo více než deset tisíc lidí.

Jeden z autorů projektu, environmentalista Leo Murray řekl, že balon představuje nesouhlas s Trumpovou návštěvou. Server BBC uvedl, že projekt má podle tvůrců představovat charakter Donalda Trumpa jako naštvané mimino s křehkým egem a malýma rukama. Tvůrci projektu se při financování obrátili na crowdfunding, kde měli velký ohlas. Podle serveru dezeen by mohlo mít Trumpovo mimino vlastní světovou tour.

Vzlétnutí mimina má mnoho odpůrců, těm se nelíbí povolení od starosty Sadiqa Khana. Jeho mluvčí uvedl, že starosta podporuje mírové protesty a chápe, že mohou mít různé podoby. Donald Trump se ke své karikatuře zatím nevyjádřil, mluvčí republikánů Drew Liquerman řekl, že mimino je ostudou pro Velkou Británii, ale že si ho Trump nebude všímat.

Reklama

Doporučované