Hlavní obsah

Nadávky z Babišova mailu: Europarlament je plný líných parazitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš už v minulosti europoslance počastoval hanlivými výroky.

Evropský parlament v pátek vyzval k zamezení střetu zájmů Andreje Babiše. Český premiér na rezoluci oficiálně reagoval až v sobotu odpoledne. Ještě předtím se však na sítích objevil mail s jadrnými výrazy.

Článek

Evropský parlament je zbytečná instituce plná „líných parazitů a zelených fanatiků“, kteří ohrožují český průmysl. Zpráva s těmito slovy přišla v sobotu ráno z oficiální mailové adresy Andreje Babiše.

Obsah mailu zveřejnila uživatelka sociální sítě Twitter Pavla Němcová. Podle ní premiér v mailu odpověděl na její kriticky laděný dotaz, jak zareaguje na rezoluci europarlamentu.

Podle zveřejněných snímků mail přišel v sobotu před půl sedmou ráno z oficiální Babišovy stranické adresy „andrej.babis@anobudelip.cz“. Na tu Babiš odkazuje například na webu hnutí ANO.

Text mailu je psaný bez háčků a čárek, interpunkce a s množstvím překlepů, celkově odpovídá Babišovu stylu vyjadřování. Je také známo, že šéf hnutí ANO si zakládá na přímé komunikaci s běžnými občany.

Babiš se zpětně k pravosti a obsahu mailu nevyjádřil. Mluvčí ANO Martin Vodička nezvedal mobil, nereagoval ani na mailový dotaz a opakované upomínky přes SMS. Neodpověděl ani Babišův komunikační poradce Marek Prchal.

Na rezoluci, v níž Evropský parlament vyzval k zamezení Babišova střetu zájmů, premiér oficiálně zareagoval v sobotu odpoledne - tedy až poté, co se na Twitteru rozšířila informace o mailu.

Zatímco v oficiální reakci Babiš kritizoval hlavně české europoslance, ale zdržel se silných výroků, v dřívějším mailu si autor nebral servítky.

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu Moniku Hohlmeierovou je v mailu opět označena za „pomatenou“, autor navíc ještě přitvrzuje s výrazem „zkorumpovaný parazit, který se živí politikou“.

Podobně to schytal i celý europarlament. „Pokud chcete, aby němečtí poslanci určovali, kdo bude u nás premiér, tak je to váš názor. Většina našich občanů má názor jiný,“ stojí v závěru mailu.

Adresátka mailu, které prý Babiš odpovídá celkem pravidelně, zveřejnila na několik hodin také zdrojová data o mailové komunikaci včetně IP adres. Následně je ze svého twitterového profilu smazala kvůli obavě ze zneužití, Seznam Zprávy mají ale data k dispozici. Uživatelka také odpověděla na mailový dotaz a komunikaci s Babišem redakci přeposlala. Více informací o sobě však nechtěla prozradit.

Podle IT odborníka Michala Bláhy, který provozuje datový registr Hlídač státu, nejde o falešný mail a je nesporné, že odešel ze serveru hnutí ANO. „Zda ho psal osobně Andrej Babiš, se nedá říci jistě, osobně si myslím, že ano, na sto procent to ale není podvrh,“ uvedl Bláha.

Doporučované