Hlavní obsah

Místopředseda ODS Stanjura by uvítal, kdyby se Novotný sám rozhodl odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff

Pavel Novotný.

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný rozhodl sám odejít z ODS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důvodem pro odchod Pavla Novotného z ODS jsou podle místopředsedy strany Zbyňka Stanjury jeho výroky na adresu nemocné dcery hudebníka Felixe Slováčka. Stanjura to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

O Novotného případném vyloučení ze strany by měla jednat výkonná rada ODS 11. června. Podle Stanjury je jednou z cest, kdyby se Novotný rozhodl situaci řešit odchodem. „Já bych to uvítal,“ řekl Stanjura.

Novotný vyvolal kritiku ze strany některých svých spolustraníků v čele s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou nedávným příspěvkem na sociální síti ohledně zdravotního stavu dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové, která bojuje s rakovinou. Po kritice starosta příspěvek smazal a omluvil se, část občanských demokratů však i tak volá po jeho odchodu ze strany. Novotný již dříve uvedl, že jeho jednání bylo neodpustitelné a je na výkonné radě ODS, aby posoudila, zda je to na vyloučení ze strany.

V uplynulém týdnu se předsednictvo strany v čele s premiérem Petrem Fialou usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS. Pravomoc vyloučit člena strany má výkonná rada.

Letos v únoru soud Novotnému uložil peněžitý trest za vyjádření na síti X, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Zveřejnil jej počátkem loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás. V době rozhodnutí soudu již byl starosta v podmínce, a to za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Soud mu za ně v lednu 2022 vyměřil tříměsíční trest s odkladem 30 měsíců.

Doporučované