Hlavní obsah

Naděje proti covidu-19? Speciální nosní sprej ochrání před nákazou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pravidelné užívání australského nosního spreje od firmy Ena Respiratory by podle nové studie mohlo před koronavirem chránit až na 96 procent. První testování na fretkách přineslo povzbudivé výsledky.

Článek

Nosní sprej, který byl původně určen k přirozenému posilování imunity před běžným nachlazením, by se mohl stát účinným nástrojem prevence před nákazou covidem-19.

Výzkum účinnosti spreje provedla státní agentura Public Health England (PHE), která spadá pod britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče.

Přípravek vyrábí australská biotechnologická firma Ena Respiratory. Pomáhá předcházet množení viru v respiračním traktu.

„Jsme ohromeni, do jaké míry je tato léčba účinná,“ uvedl doktor Christophe Demaison, ředitel Ena Respiratory.

„Posílením přirozené imunity u fretek jsme zaznamenali rychlé zničení viru. Pokud by na léčbu obdobně reagovali lidé, byly by benefity léčby dvojsečné. Jednotlivci, kteří by byli viru vystaveni, by ho rychle porazili. Zároveň by léčba zaručovala, že onemocnění proběhne jen s velice mírnými příznaky. To by bylo velmi přínosné zejména pro ty nejzranitelnější členy naší komunity.“

„Dalším pozitivem je rychlost reakce, která by tak minimalizovala přenos infekce na dalšího člověka.“

Firma hledá sponzora

Výzkum vedl profesor Miles Carroll, ředitel PHE. Výsledky dokazují, že podpora imunity významně snížila riziko nákazy, i když výzkumníci fretky úmyslně nakazili.

Firma Ena Respiratory v současnosti hledá sponzora, který by urychlil klinický vývoj a celosvětovou distribuci spreje. Oficiální název léčiva je INNA-051. Lidé by ho mohli používat jednou až dvakrát týdně.

Reklama

Doporučované