Hlavní obsah

Naděje pro Andrewa? Prince by před žalobou mohla zachránit Epsteinova dohoda

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew s Virginií Giuffreovou na fotografii, která je nejspíše z roku 2001. V pozadí stojí Ghislaine Maxwellová.

Reklama

Princ Andrew dostane šanci nahlédnout do dokumentů týkající se vyrovnání mezi finančníkem Epsteinem a jeho obětí Virginií Giuffreovou. Doufá, že mu pomohou s obranou proti žalobě, kterou na něj stejná žena před pár měsíci podala.

Článek

Londýn, New York nebo Karibik, na těchto místech se měl syn britské královny dopustit sexuálního zneužívání tehdy nezletilé Virginie Giuffreové. K činům mu měl dopomoci Jeffrey Epstein a jeho bývalá přítelkyně Ghislaine Maxwellová, kteří mu v dané době poskytli azyl ve svých nemovitostech.

Osud Jeffreyho Epsteina a Ghislaine Maxwellové

Šestašedesátiletý Epstein, registrovaný sexuální delikvent, spáchal sebevraždu v srpnu 2019 – nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Ve vězení tehdy čekal na soud kvůli obviněním z obchodování s lidmi. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Devětapadesátiletá Maxwellová je obviněná z několika zločinů včetně podílu na kriminálním spiknutí. Epsteinovi měla pomáhat s rekrutováním a přípravou nezletilých dívek. Vinu ovšem odmítá a na konci listopadu ji čeká soud.

Nyní osmatřicetiletá Giuffreová v minulosti opakovaně vznesla obvinění jak proti Epsteinovi, tak proti Maxwellové i princi Andrewovi. V jeho případě se ovšem k první formální konfrontaci rozhodla až během letošního srpna, kdy na prince podala žalobu. V té ho obviňuje ze sexuálního napadení a úmyslného způsobení emočního strádání.

„Volám prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ nechala se v srpnu slyšet Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčení a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“

Andrew si měl být dobře vědom nízkého věku dívky na základě komunikace s Epsteinem a jeho přítelkyní, stejně však měl s činy pokračovat „za účelem uspokojení svých sexuálních tužeb“. Giuffreová již dříve uvedla, že ji Epstein s pomocí Maxwellové držel jako „sexuální otrokyni“. Podle žaloby se dívka do sexuálních praktik zapojovala kvůli výhrůžkám.

Princ obvinění dlouhodobě odmítá. Na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC dokonce razantně popřel, že by Giuffreovou vůbec kdy potkal. „Mohu vám naprosto kategoricky říct, že tohle se nikdy nestalo,“ sdělil před necelými dvěma lety Andrew. Kvůli svým stykům s Epsteinem se jednašedesátiletý člen britské královské rodiny nicméně stáhl z veřejného života.

V boji proti žalobě mu však možná svitla naděje. Dostal totiž šanci spatřit a přezkoumat tajnou dohodu o vyrovnání, kterou v roce 2009 uzavřel dnes již zesnulý Epstein právě s Giuffreovou. Povolení mu ve středu udělil soud a souhlas již přišel i ze strany správců Epsteinovy pozůstalosti. Na ten od právníků Giuffreové se zatím stále čeká.

Podle Davida Boiese, který je jedním z právníků údajně zneužité ženy a na kterého se odkazuje agentura Reuters, je však dvanáct let staré vyrovnání pro princovo případ irelevantní. Právníci druhé strany však tvrdí opak, dohoda prý má „osvobodit vévodu a další od veškeré potenciální odpovědnosti“.

Giuffreová podle právníků totiž v roce 2009 souhlasila, že nebude žalovat nikoho jiného spojeného s Epsteinem, když se vyřeší její nárok na náhradu škody ve spojení se zesnulým finančníkem. Přesné znění dohody je ale stále ještě důvěrné a zapečetěné soudem. Andrew na žalobu musí formálně reagovat do konce října.

Reklama

Doporučované