Hlavní obsah

Nahoře jde každý sám za sebe, říká pokořitel K2

Libor Uher v pořadu Hrana: Výpravy, které ho málem stály život.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V létě 2007 zdolal vrchol K2, poslední úsek už šel sám. Jenže právě to jej málem stálo život. Libora Uhera nahoře zachránilo pravděpodobně to, že narazil na americkou expedici, ke které se připojil. „Měl jsem štěstí, když jsem šel nahoru, měl jsem pocit, že mám dost sil, ale pak jsem najednou neměl a uvědomil jsem si, že sestup nemám nijak zajištěný,“ popisuje. Po návratu řekl, že by se znovu o zdolání K2 nikdy nepokoušel.

Článek

„Po cestě jsem minul jiného horolezce a říkal si, že na jeho místě bych být nechtěl. Jen tam tak seděl ve sněhu. Kývnul jsem na něj, ale ani nevím, jestli mi odpověděl,“ vypráví o dobrodružství, které jej málem stálo život. „On se už nevrátil, ale tam není šance na nějakou pomoc,“ dodává.

Z nejnebezpečnější hory světa K2 se nakonec vrátil, aby o rok později málem zemřel na Gerlachovském štítu ve Vysokých Tatrách. „Je to paradox, člověk má pocit, že když přežije K2, nemůže se mu už nic stát, ale po tom pádu v Tatrách jsem byl opravdu hodně na hraně,“ myslí si.

Lezení už Libor Uher pověsil na hřebík a dnes je známý především jako organizátor extrémních závodů. Pořádá Beskydskou sedmičku, kdy závodníci zdolávají trasu přes sedm beskydských vrcholů. LH24 je zase závod, při kterém se účastníci snaží během 24 hodin co nejvíce krát vyběhnout na Lysou horu. Mezi oblíbené závody patří i InLine 24, tedy 24hodinový závod na bruslích kolem přehrady Olešná. „Letos chystáme ještě jednu novinku, bude to další 24hodinový závod na horských kolech,“ slibuje.

Celý rozhovor s dobrodruhem Liborem Uherem najdete ve videu v úvodu tohoto článku.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované