Hlavní obsah

Nahrávací společnost Warner Music podala žádost o vstup na burzu

Foto: pxhere

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Warner Music Group, která je třetí největší nahrávací společností na světě, podala ve Spojených státech žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Na burzu by firma chtěla vstoupit v letošním roce, zatím ale není jasné, kolik akcií chce nabídnout a kdy přesně, informovala agentura Reuters.

Článek

Společnost podala žádost o nabídku akcií v hodnotě 100 milionů dolarů, v přepočtu 2,3 miliardy korun. Tato částka je pouze indikativní, používá se k výpočtu poplatků a může se ještě změnit.

Majitelem Warner Music je investiční skupina Access Industries miliardáře Lena Blavatnika. Ta koupila Warner v roce 2011 zhruba za 3,3 miliardy dolarů. Pozice nahrávacích společností se od té doby výrazně zlepšila díky nárůstu předplatitelských služeb, jako je Spotify nebo Apple Music, které jim pomohly vykompenzovat ztráty způsobené pirátstvím.

Firma v žádosti pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že chce mít dvě třídy akcií. Akcie třídy A budou mít každá jeden hlas, u akcií třídy B to bude 20 hlasů na jednu akcii.

Warner Music je podle podílu na trhu třetí největší nahrávací společností na světě za Universal Music Group a Sony Music Entertainment. Mezi její umělce patří Ed Sheeran, Bruno Mars, Madonna či Metallica.

V minulém fiskálním roce, který skončil v září 2019, firma vykázala zisk 258 milionů a výnosy 4,48 miliardy dolarů. Nedávno oznámila, že za říjen až prosinec zvýšila čistý zisk o 42 procent na 122 milionů dolarů. Podle analytiků by hodnota podniku mohla činit šest miliard dolarů.

Reklama

Doporučované