Hlavní obsah

Naivní divadlo z Liberce chystá úvod do fungování planety Země

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na všechny smysly diváků by mělo působit nové představení Naivního divadla z Liberce, které je bez děje, bez příběhu a takřka beze slov.

Článek

Dominantní roli u studiové inscenace Kabinet zázraků hrají výprava Jana Bažanta a hudba Filipa Homoly. ČTK to dnes řekl dramaturg divadla Vít Peřina.

„Je to divadelní úvod do fungování planety Země, který chceme zprostředkovat malým dětem,“ uvedl Peřina. V předpremiéře pro školy uvede divadlo inscenaci tento čtvrtek, premiéru bude mít v sobotu 13. června.

Inscenaci, která se inspiruje ve světově proslulé učebnici Jana Ámose Komenského Orbis pictus, chystá tvůrčí tým kmenové režisérky Naivního divadla Michaely Homolové. Podle Peřiny není založená na příběhu. „Je to proud obrazů na téma základní živly - oheň, země, voda, vzduch, na téma rostliny, zvířata, na téma člověk a jeho anatomie, na téma technika i na téma planeta jako taková a její fungování,“ uvedl dramaturg.

Po vzoru starobylých kabinetů kuriozit herci při představení z jednotlivých poliček tajemného kabinetu vytahují méně či více známé artefakty, které ožívají pomocí těch nejstarších i nejtradičnějších loutkářských triků. „Těmito divadelními zázraky a kouzly postupně dětské diváky seznámí s největšími zázraky v životě kolem nás. Pro někoho je to příroda, pro jiného člověk samotný, leckdo zůstává v úžasu stát zase z objevů a vynálezů, které má člověk za dobu své existence na svědomí,“ řekl Peřina.

Hra je určena hlavně pro malé děti od pěti do deseti let. „Užije si to ale myslím i dospělý,“ uvedl dramaturg. Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem je kapacita studia, kde se bude hrát, omezená na třetinu. Dovnitř pustí jen 20 diváků. Herci ani nebudou moci zatím chodit mezi diváky, jak původně zamýšleli. „Rozdíl ale diváci nepoznají,“ dodal Peřina. Pro Naivní divadlo to bude první odehrané představení po bezmála třech měsících, kdy muselo být uzavřené kvůli nařízení vlády. V hlavním sále bude hrát poprvé až 20. června, kdy uvede inscenaci Bajaja, a o týden později bude mít na programu Hvězdného posla. V sále s kapacitou 180 míst se bude hrát před 60 diváky, pokud vláda nezmění pravidla.

Reklama

Doporučované