Hlavní obsah
Online

Koronavirus zastavil agenta 007. Nová bondovka bude mít zpoždění

Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig

Reklama

aktualizováno •

Počet nemocných v Jižní Koreji vzrostl na 5328, z nichž 32 nemoci COVID-19 podlehlo. Tisícího nakaženého hlásí Japonsko. V pevninské Číně se nově nakazilo dalších 119 lidí, 38 osob v úterý zemřelo. Nákaza se dál šíří i Evropou. Italská vláda jedná o zavření všech škol a univerzit v zemi.

Článek

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in v úterý, kdy země zaznamenala rekordních 600 nových případů, vyhlásil rychle se šířící nákaze „válku“. Občanům se omluvil za nedostatek roušek a slíbil podpořit malé podniky, které byly zasaženy opatřeními souvisejícími s epidemií.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, v úterý přibylo 119 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nemoc COVID-19 si tam v úterý vyžádala 38 dalších obětí. Celkový počet obětí v pevninské Číně tak vzrostl na 2871.

Zatímco v úterý se v pevninské Číně nově potvrdilo 119 případů nákazy, v pondělí to bylo 125. Naopak vyšší je ve srovnání těchto dvou dnů počet mrtvých. V pondělí si nemoc způsobená koronavirem vyžádala 31 obětí, v úterý 38. Celkově se v pevninské Číně koronavirem nakazilo již 80 270 lidí. Nemoci, jejíž příznaky jsou podobné chřipce, podlehlo 2871 lidí.

Tisícího nakaženého novým koronavirem ve středu oznámilo Japonsko. Do tohoto počtu se ovšem započítává více než 700 nakažených z lodi Diamond Princess, na kterou úřady uvalily karanténu. Premiér Šinzó Abe podle agentury Kjódó oznámil, že jeho vláda se snaží minimalizovat dopady boje s koronavirem na ekonomiku.

  • Počet případů nákazy koronavirem brzy prolomí stotisícovou hranici

    Nový typ koronaviru se dál rychle šíří nejpostiženějšími zeměmi. Kromě Číny, kde epidemie začala, jsou jimi mimo jiné Jižní Korea, Írán a Itálie, která je s 3089 případy a 107 oběťmi nejpostiženějším státem Evropy. Írán hlásí 92 mrtvých z 2922 nakažených, ovšem experti se obávají, že islámská republika neuvádí skutečný počet infikovaných. Desítky nových případů nákazy registruje i Německo. Itálie se rozhodla uzavřít od čtvrtka všechny školy. Své první infikované oznámily Polsko, Slovinsko a Maďarsko, zatímco Česko má aktuálně osm nakažených.

    Počet případů nákazy koronavirem celosvětově pravděpodobně brzy prolomí stotisícovou hranici; obětí je už přes 3100, drtivá většina v Číně.

    V Jižní Koreji počet infikovaných dosáhl více než 5328, z toho přes 500 bylo registrováno v posledních 24 hodinách. Většina nakažených v Jižní Koreji je z města Tegu a okolí. Tisícího infikovaného hlásí Japonsko a dále se vznáší otazník nad tím, zda se letní olympiáda v Tokiu uskuteční v plánovaném červencovém a srpnovém termínu.

    V pevninské Číně se nově nakazilo dalších 119 lidí a 38 osob v úterý zemřelo. Potvrzuje se tak trend poslední doby, kdy Čína už není zemí s nejvyšším počtem nových případů. Celkový počet obětí v pevninské Číně vzrostl na 2871 a počet infikovaných na 80 270 lidí.

  • Další evropská země se hlásí. První případ ve Slovinsku

    Slovinsko se stalo další evropskou zemí, která potvrdila nákazu novým typem koronaviru na svém území. Na večerní tiskové konferenci to podle portálu 24ur oznámil slovinský ministr zdravotnictví Aleš Šabeder. Řekl, že pacient přicestoval do Slovinska přes Itálii z Maroka.

    Nakažený nejprve ve Slovinsku navštívil svého praktického lékaře, který ho poslal na infekční kliniku do Lublaně. Nemocný, který vykazuje evidentní znaky spojované s koronavirovou infekcí, před hospitalizací pobýval v zemi několik dní. Úřady nyní sestavují seznam lidí, se kterými se po návratu do Slovinska setkal.

  • Britská policie vyšetřuje útok na Singapuřana kvůli koronaviru

    Britská policie pátrá po čtyřech mužích podezřelých z rasistického útoku na studenta ze Singapuru. Hledaná čtveřice napadla studenta Jonathana Moka ze Singapuru na londýnské nákupní třídě Oxford Street 24. února. Mladík utrpěl zranění v obličeji.

    „Tento útok obětí otřásl a způsobil jí zranění. Pro tento druh násilného chování není na našich ulicích místo,“ zdůraznila v prohlášení vyšetřovatelka Emma Kirbyová.

    Mok stanici BBC řekl, že epidemie koronaviru někteří lidé využili, aby zdůvodnili svou nenávist k osobám, které se od nich liší. Metropolitní policie zveřejnila fotografie podezřelých. Podle BBC při útoku padla věta: „Nechci tvůj koronavirus ve své zemi.“

  • Itálie od čtvrtka do 15. března kvůli koronaviru uzavře školy

    Itálie od čtvrtka do 15. března uzavře kvůli šíření nového typu koronaviru školy v celé zemi. Po zasedání vlády, která o tomto opatření rozhodla, to oznámila ministryně školství Lucia Azzolinaová. Premiér Giuseppe Conte označil krok za výraz obezřetnosti, uvedl list Corriere della Sera. V Itálii nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo už 107 lidí, více než 3000 se jich virem nakazilo.

    „Doufám, že se žáci budou moci do škol vrátit, jakmile to bude možné,“ uvedla Azzolinaová. Mluvčí vlády později upřesnil, že se opatření netýká jen základních a středních škol, ale také univerzit.

    Premiér Conte řekl, že vláda uvažuje o přijetí opatření, které by umožnilo jednomu z rodičů zůstat po dobu uzavření škol s nezletilými dětmi doma. Italský zdravotnický systém je podle Conteho sice silný, vzhledem k vysokému počtu nakažených mu ale hrozí přetížení. Je proto podle něj třeba přijmout přísná opatření proti šíření koronaviru.

  • Nová bondovka bude mít kvůli koronaviru premiéru až v listopadu

    Kvůli šíření infekce koronaviru ve světě bude o několik měsíců odložena premiéra nového filmu o britském superagentovi Jamesi Bondovi s názvem Není čas zemřít. Produkce původně plánovala uvést pětadvacátou bondovku do kin v dubnu, ale na Twitteru oznámila, že se tak stane až v listopadu.

    V Číně, v Japonsku a v Jižní Koreji byla kvůli koronaviru již dříve pozastavena propagační kampaň. V zákulisí filmového průmyslu se zároveň spekulovalo o možném odkladu premiéry, což produkce potvrdila. Nový harmonogram počítá s tím, že do britských kin snímek vstoupí 12. listopadu a ve zbytku světa se tak stane 25. listopadu, napsala agentura AP.

  • Maďarsko hlásí dva případy nákazy koronavirem

    Maďarsko oznámilo své první dva potvrzené případy nákazy novým koronavirem. Jde o íránské studenty, kteří v zemi studují. Podle agentury Reuters o tom informoval předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Maďarsko je tak třetí zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko), která infekci zaznamenala. V Česku je nákaza potvrzena u osmi osob a v Polsku první potvrzený případ oznámil ráno ministr zdravotnictví.

  • V Itálii kvůli koronaviru zemřelo 107 lidí

    Na 107 stoupl v Itálii počet obětí, které si vyžádala nemoc způsobená novým typem koronaviru. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Dosavadní bilance byla 79 mrtvých. Výrazně se v nejpostiženější evropské zemi zvýšil také počet infikovaných. Dosud italské úřady uváděly 2502 potvrzených případů, dnes bilanci zvýšily na 3089.

  • Kanadská centrální banka kvůli koronaviru snížila úroky

    Kanadská centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,25 procenta, aby pomohla domácí ekonomice čelit negativním dopadům nového typu koronaviru. Uvedla rovněž, že v případě potřeby je připravena podpořit hospodářský růst další redukcí úroků.

    Kanadská centrální banka snížila úroky poprvé za téměř pět let. Redukce sazeb je navíc nejvýraznější od března 2009, kdy banka na pozadí globální finanční krize snížila úroky rovněž o půl procentního bodu. Kanada zatím zaznamenala pouze malý počet případů nákazy koronavirem, upozornila agentura Reuters. Centrální banka nicméně předpokládá, že další šíření koronaviru povede ke zhoršení podnikatelské a spotřebitelské důvěry, což podkope ekonomickou aktivitu.

  • Louvre se znovu otevře

    V Paříži se dnes v poledne znovu otevřelo muzeum Louvre, které bylo kvůli obavám z nového typu koronaviru od neděle uzavřené. Zaměstnanci nejnavštěvovanějšího muzea světa se do práce vrátili poté, co jim vedení představilo nová opatření, která mají šíření viru bránit, informovala agentura Reuters. Ve Francii se koronavirem nakazilo přes 200 lidí.

    Zaměstnanci Louvru nepřišli kvůli strachu z koronaviru v neděli do práce. Nemoci COVID-19, kterou způsobuje, podlehli ve Francii čtyři lidé. Dnes pracovníci muzea ale odhlasovali, že se do práce vrátí, a muzeum se tak za potlesku čekajících turistů v poledne znovu otevřelo.

    K návratu do práce se zaměstnanci muzea rozhodli poté, co ředitelství označilo jejich obavy za „legitimní“ a zveřejnilo nová opatření proti šíření koronaviru. K dispozici bude více dezinfekčních gelů a kustodi se budou v jednotlivých místnostech častěji střídat, aby si mohli umýt ruce. Žádný zaměstnanec nebude muset být v místnosti, ve které je vystavena mimo jiné Mona Lisa Leonarda da Vinciho, před níž se shromažďují desítky obdivovatelů. Stát budou kustodi jen u vstupů dovnitř.

  • Saúdská Arábie na čas zakázala umru

    Saúdská Arábie pozastavila tzv. malou pouť neboli umru kvůli obavám z nového koronaviru. V prohlášení o tom informovala saúdská státní tisková agentura.

    Umra je poutní rituál muslimů v Mekce, který může být vykonán v kteroukoli roční dobu. Často probíhá zejména v souvislosti s velkou poutí – hadždžem, čehož je součástí.

  • Netanjahu vyzval Izraelce, aby si nepodávali ruce

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval Izraelce, aby si kvůli hrozbě koronaviru zcela přestali podávat ruce. Nově také budou muset do karantény Izraelci, kteří se vrátí ze Španělska, Německa, Rakouska, Švýcarska a Francie, nikoliv však ze Spojených států. Uvedl to zpravodajský web The Times of Israel.

  • V Hongkongu se koronavirem nakazil pes infikovaného pacienta

    V Hongkongu zřejmě došlo k prvnímu přenosu nového typu koronaviru z člověka na zvíře. Nakazil se pes pacienta infikovaného nemocí COVID-19. Informovalo o tom místní oddělení zemědělství, rybolovu a ochrany přírody (AFCD), přestože varovalo, že záležitost zůstává předmětem vyšetřování.

  • V USA je přes 100 nakažených

    Guvernér státu New York Andrew Cuomo na tiskové konferenci potvrdil výskyt 6 případů nákazy koronavirem.

    Spojené státy celkem evidují přes 100 nakažených a šest úmrtí. Nicméně podle viceprezidenta Mikea Pence, který je pověřen bojem s virem, je riziko nemoci pro Američany nadále nízké.

  • Lufthansa odstaví až 150 letadel

    Největší německá letecká společnost Lufthansa kvůli novému typu koronaviru a jeho dopadům na cestování odstaví 150 letadel. Firma potvrdila dřívější informace agentury Reuters. Celá skupina Lufthansa provozuje flotilu zhruba 750 letadel.

    „Naše plány dynamicky upravujeme tak, aby odrážely mimořádné okolnosti,“ řekl mluvčí společnosti. Ještě minulý týden měla skupina odstaveno jen 23 strojů.

    Letecké společnosti jsou dopady šíření koronaviru zasaženy velmi silně. Šéfové evropských aerolinek v úterý varovali, že to nejhorší má sektor letecké dopravy teprve před sebou. Předpokládají ale, že poptávka po létání by se mohla v příštích týdnech stabilizovat.

    Lufthansa už kvůli šíření nákazy ohlásila minulý týden úsporný program. Uvedla, že mimo jiné přestane nabírat nové zaměstnance a těm stávajícím nabízí neplacené volno. Firma v pondělí oznámila, že až do 24. dubna ruší veškeré lety do pevninské Číny a do 30. dubna lety do Teheránu. Výrazně také omezí spojení do Itálie, která je v Evropě koronavirem zasažena nejvíce.

  • Británie bude o počtu nakažených informovat jednou týdně

    Britské ministerstvo zdravotnictví již nebude tweetovat konkrétní informace o lokaci nových případů nákazy koronavirem, místo toho bude informace o počtu nakažených zveřejňovat jednou týdně v konsolidovaném formátu. Instituce o tom informovala na Twitteru. První souhrn by měl být k dispozici v pátek.

  • Ve Francii bylo ukradeno přes 10 000 roušek

    Podle úředníků francouzského ministerstva zdravotnictví zmizelo z nemocnic v Paříži přibližně 8 300 masek a 1200 lahví dezinfekčního zdravotního gelu. Dalších 2 000 hygienických roušek bylo ukradeno z nemocnice v Marseille. Informoval o tom web The Guardian.

  • Francie zavře až 120 škol. Británie o tom uvažuje

    Podle webu The Guardian Francie zavře zhruba 120 škol, zejména v departementu Oise a v Bretani. O přerušení školní docházky uvažuje podle v úterý zveřejněného akčního plánu i britská vláda.

    Šíření koronaviru si kromě zrušení knižního veletrhu Livre Paris vyžádalo například i uzavírku muzea Louvre, které běžně navštěvují desetitisíce lidí denně. Areál je zavřený od neděle a zaměstnanci odhlasovali, že mimo provoz zůstane až do odvolání.

  • Italský cestovní ruch přijde kvůli koronaviru o miliardy eur

    Kvůli šíření nového koronaviru přijde italský cestovní ruch v období od března do května o 7,4 miliardy eur (187,4 miliardy Kč). Ve středu to odhadl podnikatelský svaz Confturismo-Confcommercio. Do Itálie podle něj od 1. března do 31. května přijede o 31,6 milionu méně turistů, než se čekalo před rozpukem nákazy. Odhad se zakládá na vývoji z posledního týdne, uvedl svaz podle agentury ANSA.

    „Situace je dramatická pro celé odvětví,“ konstatoval prezident svazu Luca Patanè. „Bohužel doplácíme na to, jak věc podávají média, což je mnohem fatálnější než samotný virus,“ dodal. Nejhorším virem je podle něj hysterie, která situaci v Itálii zkresluje.

    Cestovní ruch se podle Světové rady pro cestování a turistiku (WTTC) na hrubém domácím produktu (HDP) Itálie podílí asi 13 procenty.

  • Konečné rozhodnutí o zavření škol nepadlo, uvedla italská ministryně školství

    K definitivnímu rozhodnutí o zavření škol po celé Itálii ještě nedošlo. Podle agentury AFP to uvedla italská ministryně školství Lucia Azzolinová. Lze jej podle ní očekávat v následujících hodinách.

  • Irák hlásí první oběť, Írán ruší páteční modlitby

    Novému typu koronaviru v Iráku podlehl první člověk. Obětí je senior z kurdské provincie Sulajmáníja. Oznámil to dnes tamní zdravotnický úřad. Dosud Irák zaznamenal 31 infikovaných, jedním z nich byl student ze sousedního Íránu, který byl již poslán zpět do vlasti. Ostatní nakažení jsou Iráčané, kteří nedávno Írán navštívili.

    Íránský prezident Hasan Rúhání mezitím oznámil, že se koronavirem způsobená nemoc Covid-19 rozšířila do téměř všech provincií. Íránské ministerstvo zdravotnictví dnes sdělilo, že nemoci v islámské republice podlehlo 92 z 2 922 nakažených.

    Ve všech provinčních metropolích v Íránu byly dnes kvůli koronovairu podle agentury AP zrušeny páteční modlitby.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy