Hlavní obsah

Namísto milionů dávek jen nízké tisíce. Dvě vakcíny jsou na odpis

Foto: Profimedia.cz

Po prázdninách dostanou na starost velkou část očkování praktičtí lékaři.

Reklama

Vektorové vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson míří do ordinací v mnohem menším množství, než vláda plánovala. Lidé je navíc začínají hromadně odmítat.

Článek

Až 185 tisíc dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson měli v červnu dostat zájemci v Česku. Na červenec vládní očkovací strategie počítala dokonce se 400 tisíci kusy.

Realita je jiná.

Za minulý týden dostalo jednodávkovou vakcínu Janssen jen 15 tisíc lidí. A to bylo nejvíc v týdnu od její premiéry v Česku. „Plnění v poslední době zůstává stejné. Zpravidla ve čtvrtek od výrobce chodí 12 tisíc dávek. I na příští týden je to tak v plánu,“ sdělil Martin Nesrsta z distributorské firmy Avenier. Ač vláda avizovala celkovou objednávku 2,2 milionů dávek, od dubna dostalo tuto vakcínu jen 73 tisíc lidí, tedy procento všech naočkovaných.

Poslechněte si článek v audioverzi.

S podobným nepoměrem se potýká i produkt od firmy AstraZeneca. Na červen bylo původně v plánu až 400 tisíc dávek. Ve středu dostalo první injekci od britsko-švédské společnosti jen 105 lidí, den předtím jen 88. Tisíce lidí ještě „dobírají“ druhou dávku. „Nyní do republiky chodí takové množství, které stačí jen na doočkování druhých dávek. Nové k dispozici téměř nejsou a myslím, že je to dobře. I kdyby se tak stalo, myslím, že už si je žádný praktik neobjedná,“ uvedl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Dva druhy těchto takzvaných vektorových vakcín, které teď míří výhradně do ordinací a měly být pilířem očkování v Česku, jsou tak s nadsázkou na odpis.

Jejich reputaci uškodily chaotické výroky lékařských autorit ohledně bezpečnosti a rizik krevních sraženin. Zdravotnický resort minulý týden doporučil, aby se těmito vakcínami neočkovali lidé mladší 60 let. Drtivá většina starších zájemců už je přitom naočkovaná.

Z posledních údajů Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že si objednalo celkem 23,5 milionů dávek od čtyř výrobců. „Je pravda, že společnost Johnson & Johnson nedováží původně plánovaná množství. Nyní je to asi 50 tisíc dávek měsíčně,“ doplnil Nesrsta. Na prázdninové měsíce byl v plánu až osminásobek.

Zda česká vláda do konce roku skutečně dodrží avizované milionové objednávky, je zatím nejasné. Ministerstvo zdravotnictví ani po třech dnech informaci nesdělilo. „Na odpovědi pracujeme, díky za strpení,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Není také zřejmé, zda bude vláda platit miliardové částky za vakcíny, o něž už mezi lidmi nebude zájem. Jak napsaly Seznam Zprávy, vláda za došlé látky a 690 faktur doposud zaplatila 2,1 miliardy korun.

Distributor Alliance Healthcare, který má na starosti rozvážku látky Astra Zeneca, na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil pozměněnou strategii Evropské unie, která teď preferuje takzvané RNA vakcíny, mezi než patří látky od firem Pfizer/BionTech a Moderna. „Není to tak, že bychom se vektorových zbavili. Pravdou je, že Evropská komise neplánuje další objednávky těchto vakcín,“ sdělil ministr na dotaz Seznam Zpráv.

Čtyři z pěti vydaných dávek v Česku jsou od společnosti Pfizer/BionTech a právě na tyto výrobce hodlá sázet celá Unie. „Dvacátého května byla uzavřena smlouva o dodávkách do EU, která zajišťuje dodávky naší vakcíny ve výši 1,8 miliardy dávek v období od prosince 2021 do roku 2023. Je to konkrétně 900 milionů dávek s opcí na dalších 900 milionů dávek,“ uvedl mluvčí společnosti Pfizer Tomáš Sazima.

Vojtěch zároveň zdůraznil, že v Česku neplatí zákaz aplikování vektorových vakcín. Nicméně tyto očkovací látky se v poslední době potýkají se špatnou reputací. „Platí určité odborné doporučení, aby poskytovatelé věděli, že tu existuje vzácné riziko krevních sraženin. Přitom se zdá, že jsou tyto typy vakcín třeba pro pacienty po transplantacích účinnější,“ dodal Vojtěch.

Od vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson v posledních týdnech upouští řada evropských zemí. Šéf Evropské agentury pro léčivé přípravky Marco Cavaleri na startu týdne dementoval svůj předchozí výrok, podle nějž se tyto látky nemají používat v žádné věkové skupině. Slova označil za dezinterpretaci italského deníku La Stampa. „Všechny vakcíny schválené evropskou agenturou, a to včetně té od společnosti AstraZeneca, mají příznivý poměr mezi užitkem a rizikem. Hlavně v případě starších a ohrožených lidí, a proto by měly být nadále používány,“ sdělil Cavaleri agentuře ANSA.

Poprasku už ale nezabránil. Česká vakcinologická společnost nedoporučuje tyto vakcíny pro lidi mladší 60 let, jenže zájem klesl k minimu také u starších lidí. Věkový limit experti určili kvůli velmi vzácnému nežádoucímu účinku zaznamenanému u obou látek. Jde o takzvaný syndrom trombózy s trombocytopenií, kdy vznikají krevní sraženiny především v mozku. Je to však přibližně jeden případ z deseti tisíc, a to u lidí v mladším věku.

Minulý týden, kdy vláda „ocejchovala“ vakcíny Johnson & Johnson nedoporučením pro mladší šedesáti let, byl paradoxně rekordní. Jednodávkovou látku dostalo přes 15 tisíc lidí, tedy nejvíc od dubna, kdy se v Česku používá. „Jenže řada lékařů teď zrušila objednávky, protože tuší, jak budou reagovat pacienti. Za mě je to škoda. Dřív byl o tuto vakcínu velký zájem, a to i mezi mladšími. Díky jednodávkovému schématu umožňovala lidem rychle získat očkovací certifikát,“ doplnil Šonka.

Podle Nesrsty se nyní vakcína ve skladech nikde nehromadí. V pomyslné frontě na ni naopak stále čeká asi pět set ordinací. Potvrdil však víc storno objednávek v posledních dnech. „Zboží je nakoupené vládou. Balení, která dorazí do České republiky, bude u nás uskladněné do doby, než se vyexpeduje do ordinací. Až ve chvíli, kdy se dodávky do ordinací sníží nebo úplně skončí, tak to budeme se smluvními partnery řešit, ale aktuálně taková situace není,“ řekl.

V září se počítá s vysoutěžením jediného distributora na rozvoz všech typů vakcín. „Smlouva má být na čtyři roky. Distributor bude vozit vakcíny nejen po sto dávkách jako doposud, ale bude je dělit na jednotlivé ampule,“ naznačil Šonka. Takový systém zjednoduší objednávky a rozvážky do jednotlivých ordinací.

Právě tam očkování po prázdninách zamíří. Většina vysokokapacitních center zanikne. Haly, tělocvičny či kulturní sály se mají vrátit k původním účelům. O další očkovací strategii ministr s lékaři jednal minulý týden.

Do konce roku má být systém „dvoupilířový“, očkování ještě zajistí i některé nemocnice. Později se opře jen o praktiky, jako při vakcianci proti jiným nemocem.

Jak časté bude případné přeočkování na covid, zůstává nejasné. „Mluví se o každoročním intervalu. A také kombinované vakcíně na chřipku a covid zároveň, tak uvidíme,“ dodal šéf praktiků.

Reklama

Doporučované