Hlavní obsah

Napětí mezi Běloruskem a EU s novými sankcemi stoupá

Foto: Profimedia.cz

V Bělorusku se proti režimu Alexandra Lukašenka protestuje již od srpna.

Reklama

Evropská unie v pátek schválila sankce vůči čtyřiceti běloruským činitelům, kteří mají být odpovědní za manipulace s volbami a násilí na demonstrantech. Lukašenka se ale netýkají. Neshody mezi Běloruskem a EU se dále stupňují.

Článek

Poté, co běloruský prezident Alexandr Lukašenko v srpnu oznámil vítězství ve zjevně zmanipulovaných volbách, se po celé zemi strhla nebývalá vlna protestů. O tom, že byly volby neregulérní, nepochybuje ani Evropská unie. V pátek po dlouhém jednání schválila sankce proti vybraným běloruským politikům z Lukašenkova týmu. Sám prezident ale sankcemi dotčen zatím nebude.

Bělorusko ve stejný den oznámilo odvetná opatření, jejich podstata ale zůstává neznámá. Není tedy zatím jasné, kterých evropských politiků se týkají.

Součástí sankcí, které Evropská unie publikovala v pátek, je mimo jiné zákaz vstupu pro zmíněné osoby na území EU. Dotyčným rovněž Unie zmrazila veškerý majetek v bankách členských zemí.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové jde o „důležité znamení pro ty, kteří protestují“, jež by demonstranty mělo posílit. Bělorusko naopak upozornilo na „dopad sankcí na lid, jeho blahobyt a ekonomickou situaci“.

Bělorusko rovněž oznámilo zrušení všech zahraničních novinářských akreditací. Reportéři si o ně musí znovu zažádat.

Minsk také povolal své velvyslance v Polsku a Litvě. Bělorusko rovněž žádá, aby tyto země omezily diplomatické aktivity na jeho území. Polsko a Litva patří k nejostřejším kritikům politického režimu v Bělorusku. Obě země se zasazovaly o to, aby EU uvalila sankce na samotného Lukašenka.

Sankce na Bělorusko uvalily i Spojené státy. Velká Británie a Kanada pro Lukašenka, jeho rodinu a několik běloruských politiků vyhlásily zákaz vstupu do země.

Běloruská volební komise tvrdí, že Lukašenko obhájil mandát více než 80 procenty hlasů. Opozice se naopak domnívá, že prezident podváděl. Lukašenkovi oponenti údajně vyhráli se ziskem nejméně 60 procent hlasů.

Od výsledků voleb se v ulicích Běloruska protestuje. Demonstranti požadují Lukašenkovu demisi a nové volby. Lidé v ulicích čelí policejní brutalitě. Represivní kroky státu ale nevedou k ukončení protestů. Demonstranty neodradilo ani vypínání internetu. Statisíce lidí pravidelně již osm týdnů vyrážejí do ulic. Protesty si vyžádaly už i několik lidských životů.

Další protesty jsou naplánované i na tento víkend.

Reklama

Doporučované