Hlavní obsah

Napětí mezi USA a Íránem sílí. Američané posílají na Blízký východ patrioty

USA kvůli Íránu přesunou na Blízký východ raketový systém Patriot.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě přesunou na Blízký východ raketový systém Patriot, oznámilo americké ministerstvo obrany. Pentagon žádné podrobnosti neuvedl. Agentura AP nicméně citovala bezpečnostního činitele, podle nějž je krok reakcí na zjištění zpravodajských služeb, že Íránci naložili vojenský materiál a rakety do malých lodí.

Článek

Washington už v neděli sdělil, že do regionu vyslal operační svaz v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Ministr obrany Patrick Shanahan v pondělí rozhodnutí označil za reakci na blíže neupřesněnou íránskou hrozbu.

Napětí mezi Íránem a USA vzrostlo loni, když USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a obnovily protiíránské sankce. Americký prezident Donald Trump krok zdůvodnil tím, že dohoda nebrání Teheránu získat jaderné zbraně, ačkoli Írán ujišťoval, že jeho nukleární program je mírový.

Teherán tento týden oznámil, že přestane některé závazky vyplývající z dohody dodržovat, a vyloučil možnost americko-íránských rozhovorů.

Dohodu uzavřely s Íránem kromě USA také Rusko, Čína, Británie, Německo, Francie a EU. Teherán dosud podmínky dohody podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii plnil. Německo, Francie a Británie ve čtvrtek ve společném prohlášení Írán vyzvaly, aby se nadále jadernou dohodou z roku 2015 řídil. Odmítly i jakékoli ultimátum ze strany Íránu.

Reklama

Doporučované