Hlavní obsah

„Naprostý kolaps civilizace nikdy nepřijde.“ Šéf egyptologů o přelomovém objevu i nedostatku politických elit

Podívejte se na rozhovor s Miroslavem Bártou o hrozbách pro civilizaci, absenci politických elit i unikátním objevu českých egyptologů.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední objev českých egyptologů v Abúsíru se naprosto vymyká všem předchozím, říká ředitel egyptologického ústavu Miroslav Bárta. Kromě archeologie se zabývá i vývojem civilizací a ta naše se podle něj nachází ve zlomovém momentu.

Článek

Nález víc než čtyři tisíce let staré hrobky vysoce postaveného hodnostáře Kairese byl tak významný, že se egyptské ministerstvo rozhodlo o něm informovat, i když ještě není celý průzkum dokončený.

„Věděli jsme díky satelitnímu snímkování, že se tam nachází významná hrobka. Vzhledem k tomu, že je v těsné blízkosti pyramid, bylo nám jasné, že je to hrobka někoho, kdo byl blízko krále. A hypoteticky to byl bájný Kaires, jeden z mudrců a autor nejstarší tradice egyptské etiky,“ vysvětluje ve Výzvě ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

Před vápencovým sarkofágem Kairese zůstala zachovaná jeho žulová socha se zbytky barev a tituly. „Ty věci mají hodnotu v milionech, ale skutečná cena je nevyčíslitelná. Kromě toho, že je stará téměř 4,5 tisíce, ji unikátní dělá její příběh. Pokud se potvrdí, že je to pravda (hrobka kněze Kairese), bude to opravu mimořádný objev,” dodává Bárta.

Foto: Český egyptologický ústav

Kairesova žulová socha, kterou objevili čeští egyptologové na pyramidovém poli v Abúsíru.

Bártovým tématem je také zkoumání civilizací i vztahu člověka a životního prostředí. Archeologie je podle něj strategický obor pro naše století.

„Dává vám manuál pro řešení problémů, které teď řešíme my. Ukazuje, jak elity selhávaly, jak se přerozdělovaly ekonomické zdroje, jakým způsobem se civilizace vyrovnávaly se změnami klimatu,“ popisuje Bárta.

Domnívá se, že naše současná civilizace je právě na vrcholu. Odhaduje, že během dvou desítek let  by mohla skokem přejít ještě výš, nebo také zažít pád.

Velký problém podle Bárty je, že nám v současnosti chybí skutečné politické elity, s nimiž by se veřejnost byla schopná ztotožnit.

„Žijeme v generaci údržbářů. Skutečné elity se dostávají k moci, když přichází opravdová krize. My teď máme možnost se takové krizi vyhnout,“ míní Bárta.

Jaké politické elity vidí v české společnosti? Nebojí se nástupu populistů? A co podle něj může lidstvu pomoci dostat se na vyšší civilizační úroveň?

Podívejte se na rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované