Hlavní obsah

Národní muzeum vystavuje Červeného mauritia a další unikáty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Filatelistickou výstavu soukromých sběratelů, na níž návštěvníci uvidí i vzácného Červeného mauritia, otevřelo dnes ve své historické budově Národní muzeum.

Článek

Potrvá do 3. ledna, pokud pořadatelé získají výjimku, díky níž se bude moci na výstavu chodit i po 17. prosinci. Hodnota všech vystavených exponátů je čtvrt miliardy korun.

Vstupné na výstavu je dnes a ve čtvrtek 200 korun v rámci vstupenky do celého muzea. Po případném udělení výjimky se vstupné upraví. Zatím na výstavě platí současná opatření, podle nichž může být kapacita prostor využita z jedné čtvrtiny. V případě udělení výjimky se hygienická opatření ještě zpřísní.

Výstavu s názvem Poklady světové filatelie pořádají Národní muzeum a Prestige Philately Club Prague ve spolupráci s nejstarším filatelistickým klubem, rakouskou Vindobonou. Raritní známky představí i nejprestižnější filatelistický klub světa Club de Monte Carlo.

Dvojice mauritiů patří mezi známky, které znají nejen filatelisté, ale ví o nich i mnoho laiků. V Praze nyní je možné vidět Červený mauritius z roku 1847. Spolu s modrou dvoupencí se staly legendami, protože právě ony poprvé ukázaly, jak může být některý unikát nedostupný. Existuje 15 exemplářů z původního nákladu 500 kusů. „Ten, který vystavujeme, byl nalezen v korespondenci obchodníka s vínem roku 1864. Známka prošla největšími sbírkami své doby,“ řekl dnes novinářům Tomáš Mádl, prezident Prestige Philately Club Prague. Před několika lety známku získal český filatelista a investor, který ji zapůjčil pořadatelům výstavy. Její hodnota se odhaduje na 20 milionů korun.

Sběratel, který zatím chce zůstat v utajení, má ve sbírce i vzácnějšího a dražšího Modrého mauritia a ještě další dva exempláře Červeného mauritia. „Vytvořil tak uskupení slavných mauritiů, které je dnes největší na světě, britská královna má jen dva exempláře. Cena tohoto konvolutu je přes 200 milionů korun,“ doplnil Mádl.

Ačkoliv je mauritius asi nejznámější koloniální známkou, nebyl úplně tou první. Tou je Lady McLeod vydaná už v dubnu 1847 na ostrově Trinidad a nyní bude také na této výstavě k vidění. Absolutní prvenství ve světě poštovních známek pak připadá známce Penny Black, která spatřila světlo světa v roce 1840. Na výstavě bude možné si prohlédnout rekonstrukci jejího archu.

Mezi vystavovanými raritami je také třeba úplně první dopis přepravený pravidelnou poštou v 16. století, rekonstrukce archu prvních známek světa - 240 kusů Penny Black, první novinové známky světa či unikáty přetisků Pošta Československá 1919.

Reklama

Doporučované