Hlavní obsah

Národní park Šumava se chce letos zaměřit na péči o louky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Šumavský národní park se chce letos zaměřit na péči o louky. Rostou na nich vzácné druhy rostlin hořec šumavský, prha arnika, hořeček mnohotvarý český nebo prstnatec májový.

Článek

Žijí tam také živočichové perleťovec mokřadní, modrásek černoskvrnný, tetřívek obecný a chřástal polní. NP Šumava proto na letošek připravil projekt Rok šumavských luk. ČTK to řekl jeho mluvčí Jan Dvořák.

Projekt spočívá v šetrné úpravě takzvaného bezlesí, které se nachází na přibližně 5500 hektarech parku. Je to zhruba osm procent rozlohy NP Šumava. Na bezlesí často začínají růst náletové stromy nebo nežádoucí rostliny, které brání rozvoji výše uvedené fauně a flóře.

„Péče o šumavské louky spočívá například i v likvidaci invazních druhů, jakým je na území NP Šumava zejména lupina mnoholistá. Proto letos vyhlásíme několik dnů pro dobrovolníky, kterým nabídneme nejrůznější možnosti zapojení se do péče o bezlesí od vytrhávání lupiny, úklidu klestu nebo hrabání trávy,“ uvedl Dvořák.

Park se snaží například vytvořit ideální podmínky pro tetřívka obecného u Knížecích Plání na Prachaticku. Na zhruba třech hektarech nechala správa vykácet náletové stromy, kterými tato plocha začala zarůstat hlavně po nuceném odsunu původních obyvatel po roce 1945. „Za těch více než 70 let tu vyrostl prakticky nový les. Jenže doslova vzal přirozený životní prostor jednomu z nejohroženějších živočichů na Šumavě - tetřívku obecnému. Proto jsme tuto plochu vyčistili a upravili mu tak biotop, který mu vyhovuje a na území Šumavy mu stále ubývá,“ uvedl ornitolog Správy Národního parku Šumava Aleš Vondrka.

Reklama

Doporučované