Hlavní obsah

Národní rekordman se před ME vypořádával s počasím. Z Berlína chci medaili, říká Jakub Holuša

Přípravu Jakuba Holuši před mistrovstvím Evropy ovlivnilo tropické horko. Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnes začíná v Berlíně mistrovství Evropy v atletice. Zasáhne do něj padesát českých atletů a jednou z největších medailových nadějí je běžec na 1500 metrů Jakub Holuša, který letos už dvakrát vylepšil národní rekord.

Článek

V Česku není v posledních dnech neobvyklé, že teploty přesáhnou tropických 35 stupňů Celsia. A takové počasí přípravě vrcholových sportovců rozhodně nenahrává.

„Potřebuji běhat například i 50 minut v kuse - a to vám každý doktor řekne, že to není pro lidské tělo ideální. Já ale zkrátka musím, takže tomu přizpůsobuji formu tréninku. Snažím se běhat hlavně ráno, najdu si les, ve kterém je stín, samozřejmě dodržuji pitný režim a hodně využívám také studenou sprchu. Ale je to šílené,“ přiznává Jakub Holuša.

Na zimním halovém mistrovství světa nepostoupil Holuša do finále. Od té doby ale stačil hned dvakrát vylepšit český rekord na 1500 metrů. Naposledy se mu to povedlo 20. července v Monaku a na evropský šampionát tak jede v pozici jednoho z největších favoritů na cenný kov.

„Nemůžu mít jiný cíl než získat medaili. Cenný kov z mistrovství pod otevřeným nebem ještě nemám, ale moc dobře vím, že to nebude zadarmo,“ dodává.

Reklama

Doporučované